Magasabb zsolddal tennék vonzóbbá az önkéntes katonai szolgálatot

hirek.sk 2017. január 07., 13:21
POZSONY. Az eddiginél vonzóbbá válik az önkéntes katonai szolgálat. A tervek szerint jelentősen növelik a résztvevők anyagi támogatását, valamint csökkentik a kiképzés hosszát, a résztvevők pedig könnyebben kerülhetnek majd be a fegyveres erők, a rendőrség, a tűzoltóság és a mentőalakulatok kötelékébe.

Az önkéntesek idén jobb körülmények között gyakorlatozhatnak, a védelmi minisztérium már tárcaközi egyeztetésre bocsátotta a módosító javaslatot – tájékoztatta a SITA hírügynökséget Danka Capáková, a védelmi tárca szóvivője.

A védelmi minisztérium tehát javítani akar a projekt minőségén, s a további önkénteseket már jobb feltételek mellett képeznék ki. Ezentúl az önkéntesek csaknem havi 200 euróval többet, azaz 575 eurót kaphatnak, továbbá 12 hétről 11-re csökkentik a kiképzés hosszát, s a résztvevők érdeklődés esetén az eddiginél könnyebben kerülhetnek majd be a fegyveres erők, a rendőrség, a tűzoltóság és a mentőalakulatok kötelékébe.

Évente közel 150 önkéntes katonát akarnak kiképezni

A módosítások alapjául a projekt első változatának elemzése szolgált,de a szaktárca figyelembe vette a kiképzett önkéntesek véleményét is.

„Az önkéntes katonai szolgálat prioritásaink egyike, ezért olyan módosításokat vezetünk be, amelyekkel azt attraktívabbá tesszük. Hiszem, hogy az előnyökön kívül ez a projekt a fiatalok hazaszeretetének egyik megnyilvánulási formája is lesz” – reméli Peter Gajdoš védelmi miniszter.

A tárca mindjárt a törvénymódosítás hatályba lépése után el akarja kezdeni a további önkéntes katonák kiképzését. „Teljes mértékben készen áll a turócszentmártoni (Martin) kiképző- és mobilizációs bázis” – hangsúlyozta, hozzátéve: a védelmi tárca évente hozzávetőleg 150 önkéntes katonát akar kiképezni.

Tavaly 31 önkéntes fejezte be a kiképzést

Danka Capáková szóvivő szerint az önkéntes katonai kiképzés projektjét azoknak találták ki, akik részt akarnak venni katonai kiképzésen, s olyan alapvető ismereteket és készségeket akarnak elsajátítani, amelyek a fegyveres erők, illetve a válságmenedzsment feladatainak elvégzéséhez szükségesek. A résztvevők például a taktika, a kézifegyverekkel való lövészet, a terepen történő orientáció, az egészségügyi és topográfiai felkészülés terén gyarapíthatják ismereteiket, készségeiket. Egyúttal nagyobb fizikai és pszichikai felkészültségre tehetnek szert, növelhetik önfegyelmüket, jobban uralhatják majd a stresszhelyzeteket és más megterhelő szituációkat.

A projektbe tavaly 129 érdeklődő jelentkezett. Egy részük azonban nem ment át az egészségügyi vizsgálaton, a pszichológiai teszteken, esetleg adminisztratív okokból utasították el őket. Eredetileg azzal számoltak, hogy 2016-ban legfeljebb 150 polgár vesz majd részt a kiképzésen. Végül a júliustól szeptemberig tartó kiképzést 31 érdeklődő (22 férfi és 9 nő) végezte el, akik tartalékosokká váltak. Egy részük hivatásos katona szeretne lenni. A miniszter beismerte: szívesen fogadnának több érdeklődőt, de a projektet nem tartja kudarcnak. Ez egy próba-projekt volt, amit tesztelni akartak, s ez sikerült is – hangsúlyozta.

Hogyan tekintenek az önkéntesek kiképzésére Szlovákia lakosai?

A védelmi tárca a projekt kapcsán október végén 1247 személy bevonásával végeztetett egy felmérést a Focus közvélemény-kutató ügynökséggel. Mint kiderült, Szlovákia lakosai az önkéntes katonai kiképzést a lakosság honvédelmi felkészítése fontos formájának tartják. A válaszadók 72,4 százaléka fontosnak tartja azt, hogy a jövőben is folytatódjon ez a projekt.

Az állam önvédelmi képességének növelésével összefüggésben a válaszadók több mint fele (56,3 százalékuk) fontosnak tartja, hogy ezen a kiképzésen valamennyi egészséges fiatalember részt vegyen.

A felmérés során a projektben való esetleges részvételi szándékot is feltérképezték. A 18 és 35 év közti fiataloknak csupán 8,3 százaléka kapcsolódna be az önkéntes katonai kiképzésbe, míg 76,8 százalékukat ez egyáltalán nem érdekli, 5 százalékuk pedig bizonytalan választ adott a kérdésre.

Forrás: Webnoviny.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS