Macron pozsonyi látogatása

hirek.sk | TASR 2018. október 26., 14:13

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök pénteken hivatalos látogatásra érkezett Pozsonyba.

Fotó: TASR

Ha azt akarjuk, hogy az EU előrelépjen, minden tagállammal egyezségre kell jutni. Nem létezik a régi és új államok közötti felosztás, mert mindegyik hozzátett az újraegyesítéshez. Ezt Emmanuel Macron francia köztársasági elnök jelentette ki pénteken, miután találkozott Andrej Kiska államfővel. Macron hozzátette: Európa nemcsak egy földrajzi fogalom, hanem egy ambíció is, Szlovákia pedig Európa magjához tartozik, akkor is, ha ezt sokan nem így látják.

Az Európai Unió (EU) nem a probléma, hanem a megoldás. Azokra a problémákra, amelyekkel szembe kell néznünk - ilyen például a migráció -, egyetlen ország sem tud maga megbirkózni. Össze kell fognunk azért is, mert más nagyhatalmak szívesen látnának minket széttagoltan - mondta Andrej Kiska államfő.  Francia kollégáját biztosította arról, hogy Szlovákia számára létfontosságú, hogy az EU tagja maradjon. Hangsúlyozta továbbá, hogy Európát nem lehet felosztani Kelet- és Nyugat-, vagy régi és új Európára.

Ezt követően Emmanuel Macron találkozott Peter Pellegrini miniszterelnökkel is. A szlovák kormányfő a megbeszélést követő sajtóértekezleten egyebek között kifejtette: Szlovákia megbízható partnere szeretne lenni az Európai Uniónak minden olyan erőfeszítésében, amely az egység megszilárdítását, erejének és önvédelmi képességének a növelését célozza. Ebben a kérdésben mindig Franciaország oldalán áll majd – erősítette meg Pellegrini. A szlovák kormányfő és a francia elnök megbeszélésén szóba került az euróövezet elmélyültebb integrációja, de a kiberfenyegetés és a védelmi projektek témája is.

Emmanuel Macron úgy látja, az európaiak abban a tudatban élnek, hogy Európa természetes életterük és egy kissé elkényelmesedtek ebben az érzésben, amit kihasználnak azok, akik el akarják pusztítani Európát. Hogy kik azok, nem konkretizálta.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS