2019. október 26., 10:30

Ma éjjeltől ismét téli időszámítás

Ahogy azt már megszokhattuk, október utolsó szombatjáról vasárnapra virradó éjszaka visszatérünk a tél időszámításra. Éjjel 03.00 órakor 02.00 órára kell visszaállítani az óramutatókat. Egy órával tovább szundíthatunk.

téli időszámítás
Fotó: TASR

A téli időszámításban az a jó, hogy reggelenként nincs olyan sötét, hátránya viszont, hogy már szinte délután lemegy a Nap. Ehhez a szervezetnek is hozzá kell szoknia.

Van, akinek elég néhány nap, míg mások hetekig is megszenvedik, hogy felborult az életritmusuk. Ha a napokban szédül, fáj a feje, csökken a teljesítőképessége, fáradt és rossz a közérzete, szinte biztosra vehető, hogy ezt az óraátállítás okozza.

A nehézségeket ráadásul tetézi, hogy az idei óraátállítás szinte egybeesik az időjárás drasztikus változásával, vagyis a napsütésben gazdag vénasszonyok nyárból hétfőtől átmegyünk a hamisítatlan, esős, didergős és fénytelen őszbe.

A nappali hőmérsékletek egy-két nap leforgása alatt több mint 10 fokot is zuhanhatnak. Ez pedig tovább terheli a szervezetet.

Az Európai Parlament 2019. márciusában úgy döntött, megszüntetik a téli és nyári időszámítást. Az EU-tagállamok maguk határozhatnak arról, hogy a nyárit vagy a télit tartják-e meg. Ha a nyári mellett döntenek, akkor 2021 március utolsó vasárnapján állítják át az óráikat utoljára. Ha viszont a téli, vagyis a standard időszámítás meghagyása mellett voksolnak, akkor 2021 október végén állítják vissza utoljára az óramutatókat.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.