Lubyováék több millió eurót osztottak szét kétes cégeknek

Radi Anita 2019. január 04., 16:07

Az oktatási minisztérium a kutatásra és fejlesztésre szánt támogatáscsomagjából több mint 33 millió eurót osztott ki 30 vállalatnak, a sikeres pályázók között viszont vannak olyan cégek is, amelyek nullás forgalommal rendelkeznek, nem tudnak eredményeket felmutatni a kutatás-fejlesztés területén, különböző lakó- és családi házakban székelnek, illetve többük működő weboldallal sem rendelkezik – írja a Sme.

Fotó: TASR

Az Állítsuk meg a Korrupciót Alapítvány (Nadácia Zastavme korupciu) szerint mintegy 4 millió eurót osztottak ki három olyan vállalatnak, amelyek Martin Babiar tulajdonában állnak.

Babiart szoros szálak fűzik a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnökéhez, Andrej Dankóhoz, ezen kívül neve a Gorilla-aktákban is feltűnt, mint az ukrán maffia érdekeinek képviselője Szlovákiában.

Babiar tagadta a vádakat.

Matej Hruška, az Állítjuk meg a Korrupciót Alapítvány tagja elmondta, miután megvizsgálták a nyilvánosságra hozott szerződéseket, olyan cégekre lettek figyelmesek, amelyek több kérdést is felvetettek. Voltak köztük olyan vállalatok, amelyek csak nem régiben alakultak, adóhátralékokkal rendelkező cégek, avagy olyanok, amelyeknél nem mutatható ki, hogy a kutatás-fejlesztés területén tevékenykednének.

Például a Martin Babiar tulajdonában lévő három cég a csődben lévő nagymihályi Hotel Jaltában székel, amely nem tűnik olyan épületnek, ahol komoly tudományos kutatások zajlanának.

Az említett pályázatokat - az elbírálást követően - az oktatási minisztérium írja alá, így a kétes pályázatok ügye a oktatási minisztert, Martina Lubyovát terheli.

0 HOZZÁSZÓLÁS