Lubyová bemutatta a Nemzeti Oktatási-nevelési Programot

hirek.sk | TASR 2018. május 25., 16:46

Martina Lubyová (SNS-jelölt) iskolaügyi miniszter a pénteki sajtótájékoztatón bemutatta a Nemzeti Oktatási-nevelési Program (NPRVaV) kiindulópontjait. Két fő kiindulópontról beszélt - minőségiről és mennyiségiről. Egyúttal jelezte, hogy a dokumentumot két hét múlva terjeszti elő a kormányülésen.

Fotó: TASR

A kvalitatív kiindulópontokon belül a leendő iskolarendszer alapvető értékorientációját mutatta be. Például a tanár helyzetének a javításáról van szó, aki a reform egyik központi szereplője. A kvantitatív kiindulópontokhoz - Lubiová szerint – Szlovákia jövőbeli demográfiai fejlődése tartozik, illetve a reform hatásainak és anyagi vonzatainak a becslése.

A Nemzeti Oktatási-nevelési Program céljai három csoportba oszthatók: stratégiai, részleges és széles körű célokra. A stratégiai célok közé a minőség, az elérhetőség és a korszerűsítés tartozik.

„Ami a minőséget illeti, már ebben az időszakban kiválasztásra lehetne változtatni a gyermektoborzást az iskolákban, és az Akkreditációs Ügynökségen keresztül emelni kellene a tudomány értékelésének minőségét is” – mondta Lubyová. Ami az elérhetőséget illeti, az a jelige érvényes, hogy a legközelebb található iskola a legjobb iskola. A harmadik pont a korszerűsítés. „Már ebben az időszakban korszerűsíteni lehet a tesztelést és a diagnosztikát, a számítógépes képességeket, a gyermekek és a tanárok szokásait” – közölte Lubyová.

A részleges célok közé Lubyová a hatékonyan működő regionális és főiskolai oktatást sorolta. A célok harmadik csoportjába az ún. széles körű témák tartoznak. Ilyen például a háttérbe szorított roma közösségek és hátrányos helyzetű diákok befogadása, illetve integrációja. Ezenkívül ide tartozik az oktatási és nevelési rendszer összekapcsolása a gazdasági szükségletekkel, a munkaerőpiaccal és az élethosszig tartó tanulás rendszerével.
A Nemzeti Oktatási-nevelési Programot (NPRVaV) - miután ebbe beledolgozták a minisztériumok, a szakmai intézmények és szervezetek észrevételeit - az Iskolaügyi Minisztérium a kormány elé terjeszti.

„A program, a munkavázlat szerint, kilenc milliárd euróba fog kerülni” – tette hozzá Lubyová azzal, hogy az összeg a következő tíz évet fedezi.
A Nemzeti Oktatási-nevelési Program intézkedéseit a Tanuló Szlovákia (Učiace sa Slovensko) nevű dokumentum, a kormány programnyilatkozata és az oktatás állapotáról szóló jelentés alapján dolgozták ki.

0 HOZZÁSZÓLÁS