Lučanský rendőrfőkapitány vallomást tett a Sátor-ügyben

hirek.sk | TASR 2019. január 10., 16:48

Milan Lučanský rendőrfőkapitány csütörtökön vallomást tett a Besztercebányai Speciális Büntetőbíróság szenátusa előtt a több gyilkosság elkövetésével vádolt Sátor-banda ügyében. Lučanský megerősítette, hogy 2010-ben, a Szervezett Bűnözés Elleni Hivatal közép-szlovákiai vezetőjeként magyar területen találkozott egy férfival, aki azt állította magáról, hogy ő Sátor Lajos.

Fotó: TASR

Lučanský egy dél-komáromi csárdában találkozhatott Sátorral, aki azt akarta megtudni, milyen esélyei vannak abban az esetben, ha úgy dönt, tíz éves bujkálás után feladja magát a rendőrségen és vallomást tesz. Állítólag az sem zavarta volna, ha életfogytiglant kap, csak az életét féltette, amely szerinte nagy veszélyben volt, nem akarta, hogy a sajátjai „intézzék el”. Sátor a nyomozás jelen állása szerint halott, bár a maradványait eddig még nem találták meg. Lučanský azt állítja, hogy akkor nem tartóztathatta le, de megbeszélték, hogy újra találkoznak, ezúttal már Szlovákiában.

Sokan sok mindennel meggyanúsítottak, támadtak, hogy miért nem tartóztattam akkor le.

„Akkor is mondtam és most is hangsúlyozom, egy másik ország területén voltam, amelyre nem terjed ki a hatásköröm, nem volt nálam fegyver, és a magyar nyelvet sem beszélem. Nem volt más választásom, mint lemondani arról a szándékomról, hogy őrizetbe vegyem. Ráadásul nem is voltam biztos benne, hogy Sátor Lajos az. A rendőrségi képeken és az iratain teljesen máshogy nézett ki, akivel én találkoztam, az egy fiatal, sportos, göndör hajú férfi volt. Teljesen nyugodt volt, egyáltalán nem látszott idegesnek, nem tűnt olyasvalakinek, aki szökésben van. Nagy fiaskó lett volna, ha egy idegen országban letartóztatok valakit, akiről aztán kiderül, hogy nem is az, akit keresünk” – nyilatkozta Lučanský, hozzátéve, hogy észrevette, hogy a csárdában többen is figyelik és védik Sátort. Lučanský szerint a férfinek is vannak jogai, még akkor is, ha sötét a múltja, és nagy valószínűséggel veszélyben volt az élete, ami be is igazolódott.

Lučanský a választások és a vezetés leváltása után otthagyta a kapitányságot, de a kollégáit ellátta a szükséges információval a Sátorral való találkozó körülményeiről. Ez azonban már nem valósult meg. Lučanský 2012-ben tért vissza a rendőr-főkapitányságra.

Amint a TASR-nek nyilatkozta, annak ellenére, hogy halottá nyilvánították Sátort, még ennyi év elteltével sem hiszi el, hogy halott, csak ha megtalálják a maradványait. A rendőrség jelenleg is nyomoz.

A Sátor-banda pere tavaly májusban kezdődött, és a besztercebányai büntetés-végrehajtási intézet falai között zajlik. Itt tett vallomást Lučanský is. A Sátor-banda 1999 és 2010 között tevékenykedett Dunaszerdahelyen, valamint a Galántai és a Komáromi járásban, emellett Szlovákia és Magyarország más területein.

Képgalériánk:
Fotó: TASR

Sátor jobb keze, N. Zsolt alias Csonti, akit négy gyilkosság elkövetésével vádolnak, rögtön a per kezdetén beismerte bűnösségét. Csonti volt Sátor testőre és sofőrje egyben – rajta keresztül jutottak el a főnök utasításai a csoport tagjaihoz. Azt is elmondta, hogy senki nem mert Sátornak nemet mondani, mindenki féltette az életét, ezért teljesítette az összes utasítását.

Az egyik legbrutálisabb kivégzés, amely a néhai Sátor Lajos által vezetett bűnbanda számlájára írható, Reisz Andor meggyilkolása volt, akit 2006-ban lőttek le, majd holttestét állítólag feldarabolták, egyes részeit ledarálták, és a folyóba dobták.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS