HIRDETÉS

Legközelebbi munkatársa hagyja faképnél a kormányfőt

hirek.sk 2018. március 03., 10:34
POZSONY. Otthagyta Robert Ficót a miniszterelnök sokéves legközelebbi munkatársa, Roman Šipoš, aki 2015 óta tevékenykedett a miniszterelnöki hivatal vezetőjeként. Mindezt maga Šipoš erősítette meg a Denník N napilapnak nyilatkozva.

„A Denník N napilapban 2018. február 26-án kora este, a két szlovákiai fiatal meggyilkolásával kapcsolatosan közzétett súlyos információkat követően azonnal, ahogy azt az előre nem tervezett családi események megengedték, személyesen találkoztam a kormányfővel. Ezen a rövid találkozón munkaviszonyom azonnali, 2018. április 1-jei hatállyal történő megszüntetésére tettem javaslatot a miniszterelnöknek“ – jelentette ki Šipoš.

Amint arról a Denník N napilap a továbbiakban tájékoztat, Šipoš azt követően döntött úgy, hogy otthagyja a kormányhivatalt, hogy elolvasta a lap által hétfőn kora este publikált, Tom Nicholsonnal készült interjút, amelyben azt nyilatkozta a Denník N-nek, hogy Ján Kuciak és Martina Kušnírová halála az olasz maffiával és annak szlovákiai tevékenységével állhatott összefüggésben.

„Az Aktuality, majd velük együtt az összes fennmaradó média közzétette Kuciak utolsó cikkét, amelyben az olasz alvilág szlovákiai ténykedése mellet arról is ír, hogy Mária Trošková, a kormányfő asszisztense együtt élt a gyanúsítottak egyikével, Antonino Vadalával. Ezen felül a Biztonsági Tanács Robert Fico miniszterelnök által kiválasztott titkárának, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) sokéves képviselőjének, Viliam Jasaònak a rokonától éppen ez a Vadala vette át Jasaò Prodest nevű őrző-védő szolgálatát” – emlékeztet rá a napilap.

Trošková 2015-ben vált a kormányfői hivatal legfőbb tanácsadójává. Šipoš szerint Robert Fico elfogadta a kormányhivataltól való távozását. Šipoš közölte, továbbra is a Smer-SD tagja marad.

„Egyúttal engedjék meg, hogy a két fiatal értelmetlen halála feletti mély tiszteletemet és őszinte részvétemet fejezzem ki a családoknak, mely esemény emberileg szülőként hihetetlenül megrendített“ – mondta az ólublói Šipoš, ahol egykoron a városi hivatal elöljárójaként tevékenykedett. 1998 és 2002 között a Szlovák Demokratikus Baloldal (SD¼) képviselője, illetve az építésügyi tárca államtitkára is volt. A napilap arról is említést tesz, hogy Šipoš magánemberként is közel állt Ficóhoz, a Bonaparte lakókomplexum lakója volt, ahol cége lakást vásárolt.

„Šipoš korábban egy alkalommal – még 2011-ben – már megvált egy általa betöltött tisztségtől, konkrétan a Közbeszerzési Hivatal (ÚVO) elnöki posztjától. Iveta Radièová akkor azért bírálta, hogy túl sok versenypályázat felfüggesztésével lassítja az uniós forráspénzek lehívását. Šipoš ezzel a felvetéssel nem értett egyet és azt állította, hogy elvi okok miatt távozott, mert az általa törölt tenderek nem voltak átláthatóak, azokat joggal törölte” – írja a napilap.

A Denník N arra is emlékeztet, hogy szerdán Marek Maïariè kulturális miniszter állt fel miniszteri székéből. Lemondását hétfőn nyújtja be az államfőnek, de ő is a Smer-SD tagja marad. A kormánykoalíciós Most-Híd arra kéri Robert Kaliòákot, hogy mondjon le belügyminiszteri tárcájáról, míg az ellenzék Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány távozását is követeli. A Most-Híd felszólítására sem Fico, sem Kaliòák nem reagált.

Forrás: Sme.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS