Leegyszerűsítené a közlekedésrendészet a gépjárművek átíratását

hirek.sk | TASR 2019. július 04., 10:20

Ha a parlament elfogadja a Belügyminisztérium javaslatát, novembertől leegyszerűsödik a személygépjárművek átíratásának folyamata. A minisztérium törvénymódosítási javaslata szerint a tulajdonosnak postai futárszolgálaton keresztül juttatnák el az új iratokat és rendszámtáblákat.

Illusztrációs felvétel Fotó: TASR

A legfontosabb újítás az lenne, hogy az átíratási folyamat során már nem kellene személyesen meglátogatni a közlekedésrendészet irodáját. Amennyiben olyan gépjárműről van szó, amely már szerepelt a hazai nyilvántartásban, az új tulajdonos kézbesítéskor a futárszolgálatnak adná le az előző iratokat és rendszámtáblákat - tudatta a Belügyminisztérium sajtószolgálata. A törvénymódosítást a kormány már elfogadta, a parlament és a köztársasági elnök jóváhagyására vár még.

A javaslat szerint a lakhelyváltoztatást, a gépjármű ideiglenes vagy végleges forgalomból kivonását a jövőben bármely közlekedésrendészeti irodában el lehetne intézni.

„A törvénymódosítási javaslat szerint elmaradna a jelenleg érvényben lévő kötelező adatellenőrző vizsgálat, melynek során a közlekedésrendészet munkatársai egyeztették a jármű irataiban szereplő adatokat a járművön találhatókkal. Az ellenőrzéseket a rendszeres időközönként elvégzett műszaki, illetve a járműeredetiség-vizsgálati ellenőrzések során ejtenék meg” - egészítette ki az információt a minisztérium sajtóközleménye.

A törvénymódosítás 2019. november 1-jén lépne érvénybe.

0 HOZZÁSZÓLÁS