Le kellene váltani az állami vasúttársaságok vezetőit

hirek.sk | TASR 2018. szeptember 19., 16:14

Érsek Árpád közlekedésügyi miniszternek le kellene váltania az állami vasúttársaságok vezetőit. Erre az ellenzéki OĽaNO mozgalom képviselői szólították fel őt a szerdai sajtótájékoztatójukon.

Fotó: TASR

Véleményük szerint „ágazati tapasztalatokkal nem rendelkező, hozzá nem értő politikai jelöltek” vezetik ezeket a vállalatokat. „A rossz vezetés eredménye a nem megfelelő munkaszervezés, a katasztrofális karbantartás, a bizonytalan gazdálkodás, valamint a mindennapossá vált késések, amelyeknek az utazóközönség látja a kárát” – ismertette a helyzetet Ján Marosz, a mozgalom parlamenti képviselője.

Beszélt az utóbbi időben megnövekedett számú vasúti balesetekről is. Mozdonytüzeket és szerelvényszakadásokat említett példaként.

A vasútnak szakemberekre van szüksége, többéves szakmai tapasztalattal rendelkező vezetőknek kell az irányítást végezniük. „Amennyiben a miniszter úr nem reagál a felhívásainkra, ellenzéki támogatást fogunk keresni a parlamentben, hogy kezdeményezhessük visszahívását” – hangsúlyozta Marosz.

Elmondása szerint a vasút olyan, mint egy fekete lyuk, ahova ömlik az adófizetők pénze. Annak ellenére, hogy a személyszállítást végző Szlovákia Vasúti Társaság vesztesége 2014 és 2017 között nem egész hárommillió euróval csökkent, a társaság állami támogatása 33 millió euróval növekedett.

A Szlovák Államvasutak szóvivője, Martina Pavlíková szerint Martin Erdőssy, a társaság vezérigazgatója nem lát okot a lemondásra. „Nincs tudatában semminemű hibázásnak” – említette Pavlíková.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS