Lajèák: a határellenőrzések újbóli bevezetése nem jó út

hirek.sk 2016. január 21., 09:38
POZSONY. A migránsválsággal kapcsolatos európai politika Miroslav Lajèák külügyminiszter szerint jelentős mértékben változik. „A valóság azokat a politikusokat is utoléri, akik azt eddig nem akarták elismerni” – jelentette ki.

Miroslav Lajèák okvetlen szükségesnek tartja, hogy az Európai Unió (EU) végre valós stratégiát hozzon létre a kialakult helyzetre. Komolynak nevezte Donald Tusk, az Európai Tanács elnökének keddi kijelentését, amelyben a schengeni övezet esetleges szétesésére figyelmeztetett abban az esetben, ha két hónapon belül nem sikerül uralni a jelenlegi migránsválságot. „Ha az Európai Uniónak nem sikerül kellőképpen ellenőrizni külső határait, akkor az azt jelenti, hogy politikai projektként csődöt mondott” – fogalmazott Tusk.

Lajèák a külső schengeni határok védelme kapcsán megjegyezte: ennek a folyamatnak valamikor júniusban kell lezárulnia, ám addig még további több százezer menekült érkezhet az EU-ba. „Annak is tanúi vagyunk, hogy egyes uniós országok egyre jobban hajlanak a határellenőrzések bevezetése felé. Ez nem jó út. Összeurópai megoldásra van szükségünk, amely se nem idealista, se nem bürokratikus, hanem valóban végrehajtható és fenntartható” – hangsúlyozta.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke úgy véli, hogy az EU minden évben 3 milliárd eurót veszíthet akkor, ha a tagállamok a schengeni övezetben a határokon történő újbóli ellenőrzések mellett döntenek. Az EU belső határait naponta 1,7 millió dolgozó lépi át.

Juncker az Európai Parlamentben hangsúlyozta: a határok lezárását az uniós belső piac is megsínylené, s egy napon Európa lakosai megkérdeznék, miért van szükségük közös valutára akkor, ha nem létezik egységes piac és már nem működik a dolgozók szabad mozgása. Arra is figyelmeztetett, hogy Schengen szétesése az eurót is veszélyeztetné.

Forrás: Sme.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS