Ladislav Bašternák beismerte bűnösségét

hirek.sk | TASR 2018. november 07., 10:48

Ladislav Bašternák vállalkozó beismeri a vétkességét és megbánta a tettét. Ezt a Pozsony II Járásbíróságon jelentette ki szerdán. A vállalkozó ellen adó- és járulékfizetés elkerülésének bűncselekménye miatt emeltek vádat. Az ügy a BL-202 cég által a Five Star Residence komplexumban vásárolt 12 lakás árából visszaigényelt, csaknem kétmillió euró összegű áfával kapcsolatos.

Fotó: TASR
A lakások átruházásának célja kizárólag az adókedvezmény kicsikarása volt. Az eredmény csaknem kétmillió euró összegű, túlzott áfa-visszatérítés

– ismertette a vádat az ügyész.

A károsult trencséni adóhivatal képviseletében Daniela Samáková szólalt fel, aki figyelmeztetett, hogy a hivatalt ért kár értéke magasabb, mint az az összeg, amelyet a tevékeny megbánás keretében kifizettek. Samáková 242 666 euró kártérítést követelt.

Mária Szabóová bírónő elmondása szerint Ladislav Bašternák büntetetlen előéletű, sofőrként 20 szabálysértést követett el. Az ügyész szerint bizonyított, hogy sor került az adó- és járulékfizetés elkerülésének bűncselekményére, hogy azt Ladislav Bašternák követte el és hogy a vádlott visszautalta az adóhivatal számlájára az összeget, amelyet korábban kifizettek neki. Ezért minimális börtönbüntetést javasolt, a legenyhébb fokozatú büntetés-végrehajtási intézetben. Egyben indítványozta a vagyonelkobzást is.

Peter Filip, Ladislav Bašternák ügyvédje nem ért egyet a javasolt büntetéssel. Arra hivatkozva, hogy a vállalkozó a törvény által megszabott határidőig térítette a tartozását, javasolta, hogy mentsék fel a vád alól, mivel a bűncselekmény elévült. Alternatív megoldásként felvetette a feltételes szabadságvesztést.

Az ügyvédet meglepte a vagyonelkobzási javaslat. Hozzátette: több ügyfelet is képviselt ugyanilyen bűnügyekkel összefüggésben, de a vagyonelkobzás csak Ladislav Bašternák esetében merült fel.

Ladislav Bašternák a tárgyalás előtt nem nyilatkozott a média képviselőinek. „Tehetnek fel kérdéseket, nem fognak választ kapni. Nem egy sajtótájékoztatón vagyunk, még ha ez annak is tűnik. És ez nem kellemes” – mondta az újságíróknak Filip.

A Speciális Ügyészi Hivatal március végén arról tájékoztatott, hogy az ügyész nem hagyta jóvá a gyanúsított, Ladislav Bašternák kérelmét, melyben a tevékeny megbánásra hivatkozva a büntetőeljárás leállítását kérte, és vádat emelt a vállalkozó ellen adó- és járulékfizetés elkerülésének bűncselekménye miatt.

Az ügy a BL-202 cég által a Five Star Residence komplexumban vásárolt 12 lakás árából visszaigényelt, csaknem kétmillió euró összegű áfával kapcsolatos. A vádlott, Ladislav Bašternák élt a tevékeny megbánás lehetőségével, és az adóhivatalnak visszatérítette a tartozást.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS