HIRDETÉS

Kulturális maraton és nemzeti kultúra

hirek.sk 2011. szeptember 21., 20:42
POZSONY. Rendkívül hasznosnak nevezte Szőcs Géza kulturális államtitkár szerda délutáni, pozsonyi találkozóját a Magyar Koalíció Pártjának vezető képviselőivel, akik tájékoztatták a magyar közösség kulturális életéről, a támogatásokról és arról, hogyan befolyásolja a kulturális szférát az MKP mellett a Most-Híd megjelenése.
Szőcs Géza elmondta, ez a tájékoztatás megfelelő volt ahhoz, hogy optimális formában tudja eljuttatni a támogatásokat a magyar állam a leginkább rászorulóknak. Ugyanakkor a közös kulturális stratégia kidolgozásához is segítséget kapott a párttól.

Berényi József, az MKP elnöke kifejtette, a kulturális életbe “igyekeznek nem belevinni a szlovákiai magyar politikát”. Október 23. előestéjén a magyar kulturális tárca támogatásával egy nagyobb rendezvény keretében emlékeznének meg Szlovákiában az 56-os forradalomról.

Az MKP elnöke azt is elmondta a magyar kulturális államtitkárnak, hogy egyik nyelvtörvénybe, tehát a szlovákba és a kisebbségibe sem komponálta bele maradéktalanul a jobbközép kormány a nemzetközi szervezetek ajánlásait. Szőcs Géza késő délután találkozott szlovák kollégájával, Daniel Krajcerrel.

A két szakpolitikus a pozsonyi Nemzeti Lóversenypályán részt vett a „East european endurance ride” lóverseny és „kulturális maraton” megnyitóján. E verseny keretében a lovasok mintegy 250 kilométert tesznek meg, közben megállnak Révkomáromban, Párkányban majd Bábolnán. A tervek szerint a csütörtöki start után két nap múlva érkeznek a lovasok Budapestre. Ilyen verseny még nem volt a térségben, amely nemcsak a teljesítményre, hanem az út egyéb értékeire is figyel: a komáromi és visegrádi erőddel, az esztergomi bazilikával is megismerkednek a versenyzők.
Forrás: Hírek.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS