HIRDETÉS

Különleges ellenőrző delegációt küld Szlovákiába az EP

hirek.sk 2018. március 07., 17:37
POZSONY. Az Európai Parlament (EP) különleges ellenőrző delegációja várhatóan csütörtöktől péntekig tartózkodik az országban, és az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság (LIBE), valamint a Költségvetési Bizottság (BUDG) tagjai alkotják.

A missziót Ivan Štefanec (KDH) EP-képviselő kezdeményezte a súlyos gyanú miatt, hogy Ján Kuciak oknyomozó újságíró és jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolása összefüggésben állhat az európai uniós támogatásokkal kapcsolatos csalásokkal.

A program szerint a misszió tagjai az újságírók mellett olyan civil szervezetek képviselőivel is találkoznának, amelyek fő célja a korrupcióellenes küzdelem. Az állam hivatalos képviselői közül Robert Fico kormányfővel, Robert Kaliòák belügyminiszterrel, Lucia Žitòanská igazságügy-miniszterrel, Peter Kažimír pénzügyminiszterrel, Peter Pellegrini beruházásokért és informatizációért felelős kormányfőhelyettessel, Jaromír Èižnár főügyésszel, továbbá a földművelésügyi minisztérium, valamint a Mezőgazdasági Kifizető Ügynökség (PPA) képviselőivel terveznek találkozni.

A második napon Peter Hraškóval, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) igazgatójával, Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitánnyal, és Pavol Vorobjovval, a pénzügyi hírszerző egység igazgatójával találkoznának a küldöttség tagjai.       

A munkalátogatást lezáró sajtótájékoztató előtt az EP-képviselők pénteken délután Nagymácsédon (Ve¾ká Maèa) rónák le kegyeletüket a meggyilkolt újságíró és jegyese emléke előtt.

Richard Sulík EP-képviselő és az SaS elnöke visszautasította az EP felkérését, hogy tagja legyen a szóban forgó delegációnak – tájékoztatott Katarína Svrèeková, a párt szóvivője.

Sulík azzal indokolta a távolmaradását, hogy nem akar a jelenlétével kétségeket ébreszteni a vizsgálat objektivitását illetően. Hozzátette: a delegáció tagjaival szívesen találkozik és válaszol a kérdéseikre.

Forrás: TASR
0 HOZZÁSZÓLÁS