HIRDETÉS

Kuciak-ügy – Pénteken újabb tüntetések bel- és külföldön

hirek.sk 2018. március 08., 17:04
POZSONY. Holnap több mint harminc hazai, illetve több mint tucatnyi külföldi városban szerveznek megmozdulást Ján Kuciak újságíró és élettársa, Martina Kušnírová meggyilkolása kapcsán. Egyes hazai egyetemek szabadnapot adnak a diákoknak, hogy részt vehessenek a tüntetéseken. A Diákhálózat szintén részvételre szólítja a diákságot.

Az önálló Szlovákia történetének egyik legnagyobb méretű országos jellegű tiltakozó akciója zajlott múlt pénteken. A szervezők szerint a Ján Kuciak újságíró és élettársa, Martina Kušnírová meggyilkolását követően kirobbant botrány miatt hozzávetőleg 50 ezren – csak Pozsonyban közel 25 ezren – vonultak utcára, tiltakoztak és emlékeztek az áldozatokra több hazai városban és Szlovákia külföldi nagykövetségeinek épületeinél.

Pénteken újabb tiltakozó megmozdulásra kerül sor Álljunk ki a tisztességes Szlovákiáért címmel. Tüntetésekre több mint két tucat városban kerül majd sor, továbbá 12 külföldi városban az ottani szlovák nagykövetségek előtt folytatódnak a tiltakozások.

Néhány egyetem péntekre szabadnapot ad hallgatóinak

„Nyilvánvaló, hogy Robert Fico kormányfő és Robert Kaliòák belügyminiszter nem képviselik azokat az értékeket, amelyek mellett pénteken Szlovákiában és világszerte több ezren álltak ki“ – írták a szervezők a közösségi hálón.

A Főiskolai Hallgatók Tanácsa (ŠRVŠ) azzal a kéréssel fordult a felsőoktatási intézmények vezetőihez, hogy péntekre rendeljenek el szabadnapot azért, hogy az egyetemisták is részt vehessenek a tüntetéseken. Akadtak olyan intézmények, illetve karok, amelyek eleget tettek a kérésnek. Ezek közé tartozik például a pozsonyi Comenius Egyetem (UK), a pozsonyi Képzőművészeti Egyetem (VŠVU) és a Szlovák Műszaki Egyetem (STU), a szintén fővárosi Gazdaságtudományi Egyetem (Ekonomická univerzita), a Nagyszombati Egyetem (Trnavská univerzita), a Nagyszombati Cirill és Metód Egyetem (Univerzita Cyrila a Metoda), a besztercebányai (Banská Bystrica) Bél Mátyás Egyetem (UMB), a kassai P. J. Šafárik Egyetem (UPJŠ) és az Állatorvosi Egyetem (UVLF), valamint a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem (UKF).

„Mindenkit, akinek fontos országunk jövője, arra szólítok fel, hogy támogassák az összes olyan jogerős lépést, amelyek hozzájárulnak a szlovák társadalom korrumpálódott hatalmi struktúráktól való megtisztulásához” – kéri a Szlovákiai Pedagógusok Kezdeményezése (ISU).

A tiltakozó menetek szervezői azt követelik, hogy az oknyomozó újságíró meggyilkolását, aki legutóbb az olasz maffia és a szlovák kormány összefonódásáról írt cikket, nemzetközi csapat vizsgálja ki. Olyan kormányt akarnak, amely esetében nem áll majd fel annak a gyanúja, hogy tagjai a szervezett bűnözéshez kötődnek.

A szlovákiai magyar diákok is részt vesznek a pénteki tüntetéseken

A Diákhálózat felszólítja a fiatalokat, ne féljenek kifejezni véleményüket, vegyenek részt azokon a tömegmegmozdulásokon, amelyek egy tisztességesebb államot követelnek. A Diákhálózat felhívja a szlovákiai magyar egyetemisták és a középiskolások figyelmét, hogy kövessék figyelemmel a Szlovákiában zajló folyamatokat és vegyék ki részüket azok alakításából.

„A történelem során számos esetben vonultak diákok az utcára, hogy hangot adjanak elégedetlenségüknek. Ez most sem lehet másként, amikor egy egész ország igazságérzetén ejtettek csorbát. Társadalmunk számos kérdés mentén megosztott, nem csak Szlovákiában, hanem egész Európán belül is. Azt viszont nem hagyhatjuk szó nélkül, ha a sajtó- és a szólásszabadságot támadják. Mérhetetlenül szomorú, hogy két fiatal, Ján Kuciak és Martina Kušnírová halála nyitotta fel az ország szemét, hogy a bűnözés, a korrupció mélyen beásta magát a politikába. Nem élhetünk annak tudatában, hogy választott képviselőink, az ország vezetői bűnszövetkezetekkel hozhatók szoros kapcsolatba. Azon személy meggyilkolása pedig, aki erre a jelenségre akarta felhívni a figyelmet, tényleges merénylet társadalmunk ellen. Mi tisztességes Szlovákiát szeretnénk!” – hangsúlyozta portálunkhoz eljuttatott felhívásában a Diákhálózat.

Hozzátették, az elmúlt héten a diákok a pozsonyi emlékmeneten fejezték ki részvétüket a fiatalok hozzátartozói felé. „Március 9-én Pozsonyban, Prágában, Kassán, Nyitrán, Komáromban és az ország több városában vonulnak utcára az emberek, hogy egy tisztességesebb Szlovákiáért tüntessenek. A Diákhálózat arra kéri az egyetemistákat és középiskolásokat, hogy pénteken mi, diákok is hallassuk hangunkat!” – zárul a felhívás.

A Selye János Egyetem is csatlakozik

A Selye János Egyetem akadémiai közössége nevében az egyetem vezetése őszinte részvétét fejezi ki Ján Kuciak és Martina Kušnírová családjának és hozzátartozóinak. Mélyen elítélnek a nyilvánosság tájékoztatásáért dolgozó sajtó képviselői elleni minden erőszakot.

„A Selye János Egyetem vezetősége és az Egyetem Hallgatói Önkormányzatának vezetése, értékelve a helyzetet, úgy döntött, hogy csatlakozunk a szlovákiai egyetemekhez. Egyetemünk teljesen szabad lehetőséget ad arra, hogy a péntek délutánra tervezett társadalmi megmozduláson az egyetem akadémiai közösségének tagjai belátásuk szerint részt vehessenek” – közölte a Selye János Egyetem vezetése és a Selye János Egyetem Hallgatói Önkormányzatának vezetése.

Forrás: Aktuality.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS