HIRDETÉS

Kuciak-gyilkosság – Szabadlábra helyezték az őrizetbe vett személyeket

hirek.sk 2018. március 03., 14:16
POZSONY. Péntekről szombatra virradóra legalább 6-ot szabadon engedtek a közül a 7 olasz állampolgár közül, akiket még csütörtökön vett őrizetbe a rendőrség Ján Kuciak és menyasszonya meggyilkolásával összefüggésben– tájékoztat a tvnoviny.sk portál. A rendőrség később megerősítette, hogy minden őrizetbe vett személyt szabadlábra helyeztek.

A Markíza televízió értesülései szerint ha személy valamikor 23:00 és 01:00 óra között szabadult. Ekkor az őrizetbe vett személyek egyike kórházban volt. „Konkrétan Sebastiano Vadaláról van szó, aki ugyancsak a szabadon eresztettek között van. A rendőrségi cellában mellkasi fájdalmakra panaszkodott, ám az orvosok a vizsgálati eredmények alapján úgy döntöttek, hogy nem kell kórházban maradnia“ – tájékoztatott róla a televízió.

Információi szerint minden valószínűség szerint az őrizetbe vett személyek közül az utolsó is szabadlábon végzi majd. „Az őrizetbe vett személyek között volt Antonino Vadala (42), Sebastiano Vadala (45), Bruno Vadala (40), Diego Roda (62), Antonio Roda (58,) Pietro C. (26) és Pietro C. (54)“ – pontosított.

Ján Kuciak és mennyasszonya halála óta Antonino Vadaláról a média az utóbbi napokban olyan személyként írt, aki állítólag közel áll az olasz ‘Ndranghetához.

Szabadlábra helyezte a rendőrség az őrizetbe vett olaszokat

A rendőrség megerősítette a 2018. március 1-jén, csütörtökön, egy kelet-szlovákiai rendőrségi razzia keretén belül Ján Kuciak újságíró és Martina Kušnírová meggyilkolásával összefüggésben őrizetbe vett személyek szabadlábra helyezését.

„A vizsgálótiszt 2018. március 1-jén, csütörtökön 7, a Büntető törvénykönyv értelmében gyanúsított személyt vett őrizetbe. A törvényileg szabott határidőben (48 óra), amely rendelkezésére áll, felülvizsgálta és összegezte a vádemelési javaslat megtételéhez szükséges tényeket. A 48 órás határidő leteltével az őrizetbe vett személyeket elengedték” – közölte az országos rendőr-főkapitányság szóvivője, Martin Wäldl.

„Közelebbi tájékoztatással, a felügyelő ügyész döntésére való tekintettel sem szolgálunk” – fűzte hozzá.

A Speciális Büntetőbíróság nem kommentál

Tekintettel a folyamatban lévő eljárásra a Speciális Büntetőbíróság (ÚŠP) jelenleg nem fog nyilatkozni Ján Kuciak újságíró és mennyasszonya gyilkossága ügyében őrizetbe vett olaszok szabadlábra helyezésével kapcsolatban – közölte szombaton az ÚŠP szóvivője, Jana Tökölyová.

Az ÚŠP már 2018. február 28-án, szerdán írásos utasítást adott ki a kettős gyilkossággal összefüggésben, amellyel arról határozott, hogy a rendőrség kizárólag a felügyelő ügyész kifejezett beleegyezésével adhat tájékoztatást a sajtónak a tanúk és sértettek személyisége és személyes adatainak védelme, valamint annak érdekében, hogy elejét vegyék a vizsgálatot akadályozásának.

„Az utasítást faxon és postai úton a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) minden egyes alosztályának el lett küldve. Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány 2018. március 1-jei, kassai sajtótájékoztatójára a felügyelő ügyész előzetes beleegyezése és a vele való egyeztetés nyomán került sor” – közölte Jana Tökölyová.

0 HOZZÁSZÓLÁS