HIRDETÉS

Kuciak-gyilkosság – Pénteken újabb tüntetés lesz

hirek.sk 2018. március 05., 19:10
POZSONY. Folytatódnak a tüntetések Ján Kuciak újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolása miatt. A szervezők március 9-ére, péntekre jelentették be a következő megmozdulást.

A tüntetés – amely pontosan egy héttel a „Nem akarjuk vissza a 90-es éveket” elnevezésű megmozdulás után valósul meg – „A tisztességes Szlovákiáért” nevet viseli. A szervezők, Katarína Nagy Pázmány, Peter Nagy, valamint Karolína Farská és Juraj Šeliga, ezúttal követelésekkel is előálltak. A gyilkosság alapos és független kivizsgálását követelik nemzetközi nyomozók közreműködésével, továbbá új, megbízható kormányt, amelynek részét nem alkotják olyan személyek, akik esetében fennáll a korrupció gyanúja és a kötődés a szervezett bűnözéshez.

A szervezők nevében erről Juraj Šeliga tájékoztatott. A pozsonyi tüntetés helyét és idejét még pontosítják. A szervezők egyúttal hangsúlyozták, hogy nem tagjai semmilyen politikai pártnak.

„Ma világos, hogy Robert Fico kormányfő és Robert Kaliòák belügyminiszter nem olyan értékeket prezentálnak, amelyek mögé pénteken Szlovákiában és a világon több ezer ember állt” – olvasható a szervezők által kiadott sajtóközleményben. Emiatt akarják folytatni a polgári tüntetéseket, és felszólították az állampolgárokat, csatlakozzanak hozzájuk, tartsanak ki.

A múlt héten Pozsonyban két felvonulás zajlott. Szerdán az O¼aNO szervezett kegyeleti felvonulást, pénteken pedig a becslések szerint 20-25 000 ember vett részt a kormányhivatal előtt a Szabadság téren szervezett felvonuláson. Ezen a megmozduláson részt vett Andrej Kiska köztársasági elnök is, de az egyes médiumok főszerkesztői és kiadói is, akik szóltak a résztvevőkhöz. Emellett több ezer ember hajtott fejet Kuciak és Kušnírová emléke előtt több tucat szlovákiai városban és világszerte.

Forrás: Sme.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS