Közvélemény-kutatás: hét párt jutna a parlamentbe

hirek.sk 2015. szeptember 18., 11:34
POZSONY. A szavazatok 37,2 százalékával az Irány-Szociáldemokrácia győzött volna a parlamenti választásokon, ha szeptember első felében tartják a megmérettetést. Összesen hét párt jutott volna a törvényhozásba, köztük a Most-Híd 9 százalékos és a Magyar Közösség Pártja 5,3 százalékos eredménnyel – derült ki a Polis Slovakia közvélemény-kutató ügynökség felméréséből.

A Polis Slovakia a SITA hírügynökség megbízásából, 1322 választópolgár bevonásával készített telefonos közvélemény-kutatást szeptember 3-12. között. Az eredmények alapján az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) mögött a Háló (Sie) végezne 11,9 százalékkal, a harmadik helyet pedig a Most-Híd szerezné meg 9 százalékkal. 

A Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) a voksok 8,9 százalékát gyűjtené be. A Szlovák Nemzeti Pártra (SNS) a megkérdezettek 8 százaléka, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (O¼aNO), illetve az Új Többség (NOVA) koalíciójára 7,2 százaléka szavazna. A Magyar Közösség Pártja (MKP) 5,3 százalékos támogatottsággal szintén bejutna a törvényhozásba. 

Az öt százalékos bejutási küszöb alatti eredményt érne el a Szabadság és Szolidaritás (SaS), amely a szavazatok 4 százalékát szerezné meg. A Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió-Demokrata Párt (SDKÚ-DS) a voksok 2,1 százalékát tudhatná magáénak. A többi párt vagy mozgalom két százalék alatti eredményt érne el a felmérés eredményi alapján.

A megkérdezettek 60 százaléka vallotta azt, hogy részt venne a választásokon. Biztosan nem járulna az urnák elé a közvélemény-kutatás résztvevőinek 20 százaléka, a válaszadók 20 százaléka pedig még határozatlan volt ebben a kérdésben.

Forrás: Webnoviny.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS