2019. március 27., 14:57

Közúti híd létesül Ipolyhídvég és Drégelypalánk között

A kormány szerdán jóváhagyta a Szlovák Köztársaság és Magyarország közötti, az Ipoly felett átívelő közúti híd és a hozzá tartozó objektumok építéséről szóló megállapodási javaslatot. A javaslat szerint az Ipolyhídvéget a magyarországi Drégelypalánk községgel összekötő Ipoly-híd létesítése fel fogja lendíteni a határon átnyúló együttműködést, valamint az érintett régiók idegenforgalmát, emellett elő fogja segíteni a munkaerő-mobilitást is.

Gyalogoshíd Drégelypalánk és Ipolyhídvég között
Fotó: Wikipedia

A Közlekedési és Építésügyi Minisztérium által benyújtott dokumentum szerint az előkészítés, illetve a híd és a hozzá tartozó objektumok felépítése Ipolyhídvég község mint projektpartner hatáskörébe tartozik. Az építkezést a Besztercebányai Megyei Önkormányzat is támogatja. A projekt fő magyarországi partnere a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

A javaslat értelmében a hídépítés finanszírozására az Interreg V-A Szlovákia - Magyarország 2014-2020 határon átívelő együttműködési program keretében kerül sor. Hozzájárul a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, valamint a megye is. A szerződő felek azonos arányban osztják meg egymás között a hídépítés költségeit.

A közúti hidat a 3,5 tonnát meg nem haladó, személy- és tehergépkocsik használhatják majd.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.