HIRDETÉS

Közösen indul a helyhatósági választásokon az SaS és az O¼aNO

hirek.sk 2018. február 09., 15:11
POZSONY. Együtt indul a helyhatósági választásokon a Szabadság és Szolidaritás, valamint az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek. A pártok képviselői pénteken írták alá a koalíciós szerződést. Egyúttal csatlakozásra szólították fel a többi demokratikus politikai pártot is.

Az együttműködést csupán az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) párttal és Kotlebáékkal zárták ki. A főváros polgármesteri posztjára az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (O¼aNO) állít jelöltet, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) a döntést elfogadja. Nevet egyelőre nem említettek.

„Megállapodtunk, hogy közösen indulunk a helyhatósági választásokon és megpróbáljuk megismételni a megyei választások sikerét” – nyilatkozta Igor Matoviè, az O¼aNO elnöke. Mint mondta, a pártok minden olyan jó embert támogatnak, akik segíteni szeretnék községük vagy városuk irányítását. A fővárosban az O¼aNO állít jelöltet, a döntést az SaS elfogadja – jelentette ki Matoviè.

„Minden egyes demokratikus pártot felszólítunk, csatlakozzanak, a községekben és városokban állítsanak közös listát. Az együttműködést csupán a Smer-SD tagjaival és Kotlebáékkal zárjuk ki. A döntés partnereinkre nézve is érvényes. Aki velünk akar együttműködni, nem működhet együtt a Smeresekkel vagy Kotlebával” – nyilatkozta Richard Sulík, az SaS elnöke. Mint mondta, a választók értékelik együttműködésüket. Hozzátette, üdvözölné a Kereszténydemokrata Mozgalommal (KDH) való együttműködést is, majd megerősítette, hogy pillanatnyilag Boris Kollárral van kapcsolatban.

„Egyesülnünk kell, keresni az utat egymás felé, de felelősséggel, olyan emberekkel, aki Szlovákiát tekintve hasonló vízióval, elképzelésekkel rendelkeznek. Ahogy az egység felelősségteljes, a győzelem is meglesz. Szlovákia csak akkor lesz sikeres, ha elkötelezett emberek országává válik” – nyilatkozta Veronika Remišová, az O¼aNO képviselője, aki egyúttal elmondta, tud ilyen emberekről a régiókban.

„Jó szerződések barátokat teremtenek” – jelentette ki ¼ubomír Galko, az SaS alelnöke. Bízik benne, hogy egyre szélesebb lesz az együttműködés, szaporodnak a tárgyalások, s az eredmény egyre több és szélesebb közös koalíció lesz, a végeredmény pedig meghozza a változást. A partnerek egyetértettek abban, hogy a megyei és helyhatósági választásokon való jó együttműködés és eredmények a 2020. évi parlamenti választásokon is jó eredményeket hoznak majd. „Az eredménynek olyannak kellene lennie, hogy legkésőbb két év múlva átvehessük a felelősséget országunk irányításáért” – zárta le a témát Sulík.

Pozsonyi főpolgármester-jelöltjük nevét nem árulták el. Több parlamenti képviselő neve is szóba került, mint például Ján Budaj, Grendel Gábor, Ján Mrva, Pozsonyszőllős (Vajnory) polgármestere vagy Dana Èahojová, Károlyfalu (Karlova Ves) polgármesterének neve. Nagyszombatot illetően Matoviè nem tartja kizártnak Peter Broèka támogatását, Trencsénben pedig Richard Rybníèekét. Nyitrán – Matoviè szerint – az ellenzéknek két lehetséges jelöltje van, ám konkrét jelölésük az SaS és az O¼aNO szerint is egyelőre korai.

Forrás: TASR
0 HOZZÁSZÓLÁS