HIRDETÉS

Közös V4 adományvonal létrehozását javasolja Magyarország

hirek.sk 2018. március 02., 15:38
Közös, a visegrádi országokból (V4) hívható adományvonal létrehozását javasolja Magyarország, hogy egy esetleges humanitárius katasztrófa esetén gyorsan segíthessenek egymásnak a tagországok - Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Magyarország - polgárai - közölte pénteken Soltész Miklós.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára az MTI-nek Varsóból telefonon nyilatkozva elmondta: csütörtökön az adományvonalról is tárgyalt Jacek Sasinnal, a Minisztertanács Állandó Bizottságának elnökével, valamint Krzysztof Kozlowski belügyminisztériumi államtitkárral, és mindketten kedvezően fogadták a magyar kezdeményezést. Hozzátette: korábban Pozsonyban és Prágában is kedvező volt a javaslat fogadtatása.   

A döntés az adományvonal létrehozásáról egy következő V4-es külügyminiszteri találkozón születhet meg.   

Soltész Miklós kifejtette: az adományvonal a segítségnyújtás nagyon gyors és egyszerű formája, amely Magyarországon már bevált, a 2013-as dunai árvíz idején például nagyon sokan segítettek így.   

Elmondta: 2004-ben, amikor a Tátrában végzett hatalmas pusztítást a vihar, vagy tavaly, a lengyelországi, emberáldozatot is követelő szélvihar után is sokan szerettek volna segíteni Magyarországról, de nem volt meg a segítségnyújtás gyors, mindenki számára könnyen elérhető lehetősége.   

Azt szeretnék, ha a nagyon jó, és egyre erősebb visegrádi együttműködés a politika és a gazdaság mellett az embereknél is megmutatkozna, egyre jobban odafigyelnének egymásra - tette hozzá.   

Az adományvonal tervezett hívószáma 1335, a XIV. századi visegrádi királytalálkozó dátuma.   

Az államtitkár beszélt arról is, hogy középtávon az adományvonallal a V4 országokon kívül is segíthetnek majd.

Beszámolt arról: a lengyel politikusokkal folytatott megbeszélésen szó volt a közel-keleti helyzetről is, és egyetértettek abban, hogy meg kell őrizni a nemzetek kultúráját és Európa kereszténységét, ugyanakkor szükség van a szolidaritásra. Az üldözöttek melletti kiállást pedig akárcsak Magyarország, Lengyelország is úgy akarja kifejezni, hogy helyben segít - tette hozzá Soltész Miklós.

Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS