HIRDETÉS

Közös nyilatkozatot szorgalmaz az államfő

hirek.sk 2018. március 08., 16:13
POZSONY. Andrej Kiska köztársasági elnök a legfőbb közjogi méltóságok pénteki találkozója előtt javasolja egy közös nyilatkozat elfogadását arról, miszerint az érintettek megteszik a szükséges lépéseket, hogy a kialakult feszült helyzetet lecsillapítsák és véget vessenek a politikai válságnak.

Andrej Kiska ezt azután közölte, hogy találkozott az Európai Parlament képviselői küldöttségével, amelynek tagjai azért látogattak el Szlovákiába, hogy felmérjék a Ján Kuciak újságíró és menyasszonya meggyilkolását követően kialakult helyzetet.

A három legmagasabb közjogi méltóságnak a polgárjogok szabad gyakorlását a legmesszebbmenőkig tiszteletben kell tartania, kötelezniük kell magukat, hogy egy demokratikus országban a békésen tiltakozó polgárok megmozdulásait nem fogják külföldről irányított államcsínynek nevezni, illetőleg más módon lealacsonyítani – egyebek mellett ez állna a nyilatkozatban, melynek szövegét az államfő a délutáni órákban megküldi Andrej Danko házelnöknek és Robert Fico kormányfőnek is. „Meggyőződésem, hogy a holnapi találkozónak csak akkor lesz értelme, ha konkrét és világosan értelmezhető eredménnyel végződik” – jelentette ki Kiska.

Véleménye szerint az állam iránt megnyilvánuló jelenlegi bizalmi válságban a dühös és nyugtalan polgárok felé egyértelmű és világos jelzéseket kell küldeni. „A gyilkossági ügy felderítését végző bűnüldöző szervek iránti bizalom és támogatás kifejezése elkerülhetetlen. Nekünk, a legfőbb közjogi méltóságoknak köteleznünk kell magunkat, a politikai válság megoldásához és az országban uralkodó feszült légkör enyhítéséhez az elkerülhetetlenül szükséges együttműködésünkkel hozzájárulunk” – szögezte le az államfő.

Az európai parlamenti képviselőkkel való találkozó margójára szólva megjegyezte, államfőként üdvözli az ország helyzete iránti érdeklődésüket. „Örülök, mert partnereinknek fontos, mi történik Szlovákiában, csakúgy, mint az irántunk való érdeklődésnek és a bűntény feltárásához nyújtott lehetőség szerinti segítségnek is. Bízom benne, hogy a találkozó során maximális nyitottságot tapasztalnak, valamennyi kérdésüket készségesen megválaszoljuk majd. Szlovákiának érdeke, hogy kiderítsék a meggyilkolt fiatalok halála okát. Fontos a hozzátartozók, de Szlovákia és az Európai Unió számára is, ugyanis egy újságíró halálának itt nincs helye” – szögezte le Kiska.

Forrás: teraz.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS