Kováčik nem kapott büntetést a Bašternák-ügy kapcsán

hirek.sk | TASR 2019. május 17., 19:24

Dušan Kováčik speciális ügyész nem kapott büntetést azért, mert évekkel ezelőtt engedélyezte, hogy leállítsák Ladislav Bašternák adócsalásának kivizsgálását.

Dušan Kováčik Fotó: TASR

Erről pénteki kiadásában tájékoztat a Sme napilap. A cikk írója szerint,

ha Jaromír Čižnár főügyész meg akarta volna büntetni Kováčikot, évekkel ezelőtt kellett volna megtennie.

Kováčik akkor felügyelte az ügyet, amikor a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) először vizsgálta a lakások gyanús, fiktív átruházását, melyekkel összefüggésben a ma már elítélt Bašternák csaknem kétmillió euró áfát igényelt vissza. A nyomozást vezető rendőrnő 2014-ben leállította a nyomozást, Kováčik támogatta a döntést.

Az ügyben 2016 márciusában indult újra a vizsgálat, miután a média felhívta a figyelmet a korábbi nyomozással kapcsolatban felmerült kétségekre.

„A Pozsonyi Kerületi Bíróság ítéletében a bírói tanács elnöke, Peter Štift azt írta, hogy a Bašternák által elkövetett bűntett a csalás iskolapéldája volt” – állítja a napilap. Ennek ellenére sem Kováčikot, sem azt a rendőrnőt nem büntették meg, aki leállította a nyomozást. Utóbbi tavaly nyugdíjba vonult.

„Az ügyészek eltérő jogi véleménye nem indokolja, hogy javasoljuk a fegyelmi eljárás megkezdését” – közölte a lappal Andrea Predajňová, a Főügyészség szóvivője. Hangsúlyozta: ha a főügyész máshogy is döntene, az esetleges fegyelmi eljárás megkezdésének objektív határideje már lejárt.

Mikor 2016-ban az újságírók figyelmeztettek az adócsalás ügyében folytatott nyomozás során vétett hibákra, Kováčik elrendelte az ügy újabb kivizsgálását.

2016 nyarán közös sajtótájékoztatót tartott a főügyésszel, aki közölte, hogy az ügyészség megvizsgálta az esetet, és több hibára is fényt derített, többek között arra, hogy az ügyet idő előtt zárták le. Ezekkel a hibákkal azonban a továbbiakban nem foglalkoztak.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS