Kötelező sorkatonai szolgálat? Bugár szerint nem jó ötlet

hirek.sk 2019. január 04., 16:04

A kötelező sorkatonai szolgálat bevezetése nem jó javaslat – jelentette ki Bugár Béla. A Most-Híd elnöke szerint erre a hadseregnek nincs meg sem a kapacitása, sem az infrastruktúrája. Bugár azt is elárulta, nem hinné, hogy koalíciós válságot idézne elő, hogy a kérdést különbözően látják a kormánypártok.  

Fotó: TASR

Ha bevezetnénk a kötelező sorkatonai szolgálatot, még több hivatásos katonát kellene átcsoportosítani éppen erre a területre, ez pedig azt jelentené, hogy a válságos helyzetekben még kevesebb hivatásos katonát tudnák bevetni, mint most – érvelt Bugár, aki szerint erre a hadseregnek nincs meg az infrastruktúrája sem: például kellő számú kaszárnyája vagy éppen szakácsa.

„A katonai állomány feltöltöttsége 75 százalékos. Ha most úgy döntenénk, hogy bevezetjük a kötelező sorkatonai szolgálatot, akkor ebből a 75 százalékból kellene biztosítanunk a kiképzést vezető katonákat. (...) Véleményem szerint ez a kérdés nincs kellőképpen átgondolva, ezért nem támogatjuk” – tette hozzá a Most-Híd enöke.

Mint azt korábban megírtuk, a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetéséről napokkal ezelőtt Peter Gajdoš védelmi miniszter beszélt, kilátásba helyezve a társadalmi vitát a témában.

Kijelentéseire reagálva Peter Pellegrini kormányfő hangsúlyozta, a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetéséhez össztársadalmi megegyezésre van szükség. 

„Ez olyan komoly döntés, melyet egy nagyszabású vitának és széles társadalmi konszenzusnak kellene megelőznie. Hogy ne olyan döntés szülessen, melyet aztán a következő kormány, amelynek teljesen más lesz az álláspontja, eltöröl” – mondta a miniszterelnök. 

Pellegrini megjegyezte, hogy Szlovákiában jelenleg több olyan nemzedék is él, amelynek tagjai nem vettek részt alapkiképzésen. „Felmerül a kérdés, hogy szükség esetén a fiatal generáció kész lenne-e valamilyen módon részt venni a védelmi akciókban” – mondta a miniszterelnök, hozzátéve: ha a fiatalok hajlandóak is lennének erre, kérdéses, hogy képesek lennének-e tenni valamit.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS