2018. július 12., 11:43

Korčok és Kiska osztja Trump álláspontját az Északi Áramlat-2-vel kapcsolatban

Szlovákiának nincsen kifogása Donald Trump amerikai elnök Németország címére intézett bíráló szavai ellen. Ezt Andrej Kiska államfő és Ivan Korčok, a Kül- és Európai Ügyek Minisztériumának államtitkára jelentette ki szerdán, a brüsszeli NATO-csúcson. Trump amiatt kritizálta Berlint, hogy megegyezett Oroszországgal a vitatott Északi Áramlat-2 (Nord Stream 2) gázvezeték építéséről.

Nord Stream 2
Fotó: TASR

Az amerikai elnök a csúcs előtt arra figyelmeztetett, hogy Berlin széles körű megállapodásokat köt Moszkvával akkor, amikor Oroszországhoz óvatosan kell viszonyulni. Hozzátette: Németországot „teljes mértékben Oroszország irányítja”.

Az amerikai elnök még kedden „helytelennek” nevezte az Északi Áramlat-2 gázvezeték építéséről szóló megállapodást. A gázvezeték a Balti-tengeren keresztül kötné össze Németországot Oroszországgal. Washington hosszú ideje tiltakozik a projekt ellen.

Korčok az amerikai elnök kijelentéseivel kapcsolatban elmondta: a gázvezetéket Szlovákia is kifogásolja, mivel nincsen összhangban az energetikai unió építéséről szóló európai uniós alapelvvel. Hozzátette: a szlovák kormány álláspontja szerint ez a projekt semmilyen előnnyel nem fog járni.

„Személy szerint időről időre jónak látom, ha a vezetők érthetően fogalmazzák meg a mondandójukat” – jelentette ki Korčok Trump állásfoglalására reagálva.

Kiska felhívta a figyelmet: a Szlovákiához hasonló országok feladata a gázellátás alternatív módját keresni, hogy ne csak Oroszországtól függjenek.

„Az Északi Áramlat-2 csak erősíteni fogja a függést az orosz gáztól, miközben a már meglévő Északi Áramlat-1 és a Barátság-vezeték kihasználtsága nem egész 50 százalékos. Ezért automatikusan adódik a kérdés, miért van szükség az Északi Áramlat-2-re”- tette hozzá az államfő.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.