2018. május 22., 19:48

Kormányoalíció: Változások lesznek a polgármesteri fizetésekben

Változások lesznek a polgármesterek fizetésében. A kormánykoalíció pénteken előterjeszti az ezzel kapcsolatos törvényjavaslatát. A polgármestereket a javaslat szerint kilenc fizetési osztályba sorolják. A koalíció ezenkívül a polgármesterek végkielégítésének a kérdésével is foglalkozik. Ezt a koalíciós tanács tárgyalása után jelentette be Robert Fico (Smer-SD) pártelnök, aki a falvakat és városokat segítő lépésekről beszélt a Városok és Falvak Társulásának (ZMOS) szerdai közgyűlése előtt.

201802142008000.fico07.jpg

„Abban egyeztünk meg, hogy a kormánykoalíció képviselői még ezen a héten, pénteken, előterjesztik azt a törvényjavaslatot, amely a polgármesterek fizetését fogja szabályozni” – mondta Fico. Elmondása szerint a ZMOS-szal való egyeztetés után készen áll az a javaslat, amely a polgármestereket kilenc fizetési osztályba sorolja.

„Mindegyik fizetési osztályt a nemzetgazdasági átlagkereset koefficiense határozza meg” – magyarázta Fico. Azokban a városokban, amelyekben a lakosok száma meghaladja a 100 000 főt, azaz a legnagyobb városokban, ez a koefficiens a nemzetgazdasági átlagkereset 3,9-szerese lehetne. A koalíció a polgármesterek végkielégítésével is foglalkozik. Végkielégítést csak azok kaphatnának, akik legalább fél évig voltak a funkciójukban.

A koalíció a közbeszerzési törvény által állított bürokratikus akadályokat is eltávolítaná, továbbá a városok és falvak rendezetlen telekviszonyaival is foglalkozna, mert Fico szerint ez akadályt jelent az uniós támogatások megszerzésénél.

Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő a közbeszerzési törvényt érintő változtatásokról is beszélt. „Kevesebb lesz a papírmunka a közbeszerzés során. Továbbá egy új kategóriát is bevezetnek: a kisebb megrendelések kategóriáját. „Ez az 5000 euróig terjedő megrendeléseket jelenti, amelyre egyáltalán nem fog vonatkozni a közbeszerzési törvény” – magyarázta a kormányfő. Hozzátette: a pénzügyi keretek kapcsán is jelentős változások lesznek.

A kormányfő egyúttal kijelentette, hogy kormánya nem fogad el olyan törvényt, amely megváltoztatná az önkormányzatok finanszírozását. Továbbra is megmarad a 70:30-as arány a természetes személyek adójának az elosztásánál.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.