Kočner széfjében szlovák politikusokat kompromittáló hangfelvételeket találtak

hirek.sk 2018. december 04., 15:49

2011 decemberében máig ismeretlen személy töltötte fel az internetre a Gorilla-iratokat, melyek a Penta pénzügyi csoport és a politika vezető képviselőinek a pozsonyi Vazovova utca egy lakásában történt egyeztetéseit dokumentálták. Az anyagot minden jel szerint a szlovák titkosszolgálat készítette.

A DenníkN információi szerint Marian Kočner egyik széfjében a rendőrség állítólag megtalálta a pozsonyi Vazovova utca egyik lakásában zajlott egyeztetéseken rögzített hangfelvételeket.

A Vazovova utcai lakásban a Gorilla-iratok szerint Jaroslav Haščák, a Penta vezére találkozott az akkori politikai vezetés több képviselőjével, például a második Dzurinda-kormány gazdasági miniszterével, Jirko Malchárekkel, de járt ott az iratok szerint Robert Fico is, akkor még nem kormányfőként. A Smer elnöke mind a mai napig kitérő választ ad erre vonatkozóan.

Haščák és tárgyalópartnerei az iratokban szereplő információk szerint az akkori kormánypártok, vagy épp az akkor ellenzéki Smer-SD számára előnyös ügyletekről, privatizációról, állami cégekbe ültetendő személyekről tárgyaltak.

Amikor az iratok nyilvánosságra kerültek, Daniel Lipšic akkori KDH-s belügyminiszter nyomozócsoportot állított fel a tartalmuk kivizsgálására, ez a vizsgálat azonban a mai napig nem zárult le. A nyomozócsoport akkori vezetője, Marek Gajdoš azt állította, hogy az iratok eredetisége fokozatosan egyre inkább beigazolódott, vele szemben azonban a Penta és a politikai elit képviselői ezt elutasítják, leginkább éppen azért, mert hiányzott a hangfelvétel, csak a leiratok voltak meg - írja a Denník N.

Mindez a Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolásának ügyében indított eljárás kapcsán megváltozhat. Emiatt jártak ugyanis a rendőrség képviselői Kočner ingatlanjainál, és ürítették ki széfjeit.

A lap információi szerint találtak egy USB-kulcsot, melyen hangfelvételek voltak, és a tartalmukon maguk is meglepődhettek, ugyanis az megegyezett a Gorilla-iratokban leírtakkal. A portál közölte, hogy ezt több forrásuk is megerősítette a rendőrségi nyomozás illetékesei közül.

Forrás: DenníkN
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS