Komoly támogatást ígért Pellegrini a szlovák kórházaknak

hirek.sk | TASR 2018. május 25., 13:39

Peter Pellegrini kormányfő a szlovák kórházak eddigi legnagyobb felújítását jelentette be. A következő hónapokban komoly anyagi forrásokat küldenek a kórházak berendezkedésének és technikai felszereltségének a javítására.

Fotó: TASR

Ezt pénteken jelentette be a kormányfő, az Egészségügyi Minisztériumban tett látogatása után. Andrea Kalavskával továbbá abban egyezett meg, hogy befejezik a pozsonyi Rázsochy kórház építését, amely így 2022-ben már Szlovákia legmodernebb kórházaként kezdhetne el működni.

Pellegrini sorban látogatja meg az egyes minisztériumokat. A külügyi tárcával kezdte, másodikként érkezett az Egészségügyi Minisztériumba, ahol Kalavská miniszter asszonnyal egyeztetett a közeljövőbeli prioritásokról.

Pellegrini kijelentette: a következő hónapokban csúcsminőségű berendezésekkel látják el az egyes kórházakat, és ezzel párhuzamosan az egészségügyi intézmények legnagyobb szabású rekonstrukciója is kezdetét veszi Szlovákia történetében.

A kormányfő elmondása szerint 2017-től kezdve fokozatosan több tízmillió eurót juttatnak az egyes kórházaknak. A minisztériumot megdicsérte az egészségügyi berendezések központi beszerzésének bevezetése miatt. Kalavská arról tájékoztatta a miniszterelnököt, hogy legutóbb 15 modern CT-berendezést vásároltak, a beszerzés során pedig 13 millió eurót takarítottak meg. Hozzátette: a daganatos betegek számára 16 lineáris gyorsítót sikerült beszerezni. Az összköltségből, melyet előzetesen 100 millió euróra becsülnek, a kormányfő szerint ebben az esetben mintegy 30 millió eurót lehetne megtakarítani.

Pellegrini bejelentette a kórházi ágyak nagyszabású felújítását is. Hozzátette: véget ér az az időszak, amikor a pácienseknek kell magukkal hordaniuk a kórházakba az alapvető higiéniai felszerelést. Mostantól minden egyes kórházi ellátásra szoruló beteg kap egy alap higiéniai csomagot. A minisztérium a következő hónapokban milliónyi higiéniai csomagot fog szétküldeni a szlovákiai kórházaknak, lefedve az éves szükségletet – ígérte Pellegrini.

A kormányfő arról is megegyezett a miniszter asszonnyal, hogy prioritás lesz a pozsonyi Rázsochy kórház befejezése, amely az elképzelés szerint egy tökéletesen felszerelt, élvonalbeli állami kórházként 2022-ben nyílhat meg. Pellegrini hozzátette: az állam nem lehet a fővárosban egy magánkórházra utalva, az csak kiegészítő jellegű lehet.

A miniszterelnök ígéretet tett arra is, hogy az egészségügyi miniszterrel és a pénzügyminiszterrel keresni fogják a lehetőségét a nővéri fizetések további emelésének. Ugyanakkor kilátásba helyezte, hogy ezen a területen is fel kell készülni a külföldi munkaerő beáramlására. Hangsúlyozta, hogy olyan egészségügyi nővérekről lesz szó, akik megfelelő képesítéssel és az Egészségügyi Minisztérium akkreditációjával fognak rendelkezni. „Ha a német vagy az osztrák pácienseknek nem jelent gondot a szlovákiai nővér, a szlovák pácienseknek sem fog gondot jelenteni a bolgár” – véli a kormányfő.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS