HIRDETÉS

Klaus elrettentő példaként említette Kiska államfőt

hirek.sk 2017. augusztus 12., 15:57
POZSONY, PRÁGA. Václav Klaus volt cseh államfő elrettentő példaként említette Szlovákiát akkor, amikor a cseh államfőjelölteket értékelte. Azt állítja, hogy a posztra tapasztalt politikusnak kellene kerülnie.

„Köztársasági elnök nem lehet egy Mars-lakó, annak a politikai rendszerből kikerülő egyénnek kell lennie, aki bizonyos tapasztalatokkal rendelkezik, és van sejtelme arról, hogy a politikában miről is van szó“ – mondta el, hozzátéve: nem akarja azt, hogy Csehország Szlovákiát kövesse, ahol 2014 óta Andrej Kiska személyében egy vállalkozó áll az ország élén.

„Amikor azt látom, ami Szlovákiában történt, azt mindnyájunk számára alapvető figyelmeztetésként fogom fel“ – folytatta véleményézését Klaus a cseh idnes.cz portálnak adott interjújában.

Csehországra jövőre elnökválasztás vár. Klaus, aki két választási időszakon át (2003 – 2013 között) töltötte be ezt a posztot, megjegyezte, hogy „őrült“ jelölteket lát, és csodálkozik, hogy ők ezzel megpróbálkoznak.

A Pravda napilap az elnöki hivataltól azt is megkérdezte, hogy Kiskának tudomása van-e Klaus kijelentéseiről, választ azonban nem kapott.

Ján Baránek politikai elemző azt gondolja, hogy Klaus valószínűleg a szlovák elnök külpolitikai tevékenységére célzott.

„Az elég gyenge, s előfordulhat az is, hogy a gyenge lábakon álló professzionalitását, tapasztalatait értékelte“ – véli az elemző. Kijelentései az elemző szerint abból is eredhetnek, hogy a két politikus  ideológiailag ellenkező véleményt vall.

„Két ellenpólus. Klaus Kiskától eltérően erősen konzervatív és euroszkeptikus politikus, míg Kiska inkább liberálisként viselkedik, vélhetően ebben rejlik az egésznek a gyökere“ – egészítette ki Baránek.

Forrás: Pravda.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS