2019. november 27., 14:57

Kivonják a piacról az egyszer használatos műanyagok egy részét

Betiltják az egyszer használatos műanyag termékek egy részének forgalmazását Szlovákiában. Emellett tilos lesz elégetni az újrahasznosításra szánt hulladékot. A parlament szerdán elfogadta a Szlovák Köztársaság Környezetvédelmi Minisztériuma által benyújtott hulladéktörvényt.

műanyag pohár
Fotó: Pixabay

„A módosítás egyértelmű célja, hogy az embereket a hulladék osztályozására, a gyártókat újrahasznosítható termékek előállatására, az önkormányzatokat pedig hatékony hulladékgyűjtési rendszer bevezetésére motiválja” – jelentette ki Sólymos László (Most-Híd) környezetvédelmi miniszter.

Az elfogadott jogszabály értelmében 2021-től Szlovákiában tilos lesz néhány műanyag termék forgalmazása.

Az intézkedés a műanyag tányérokat, evőeszközöket, italkeverőket, szívószálakat, léggömb- és fültisztító pálcikákat, valamint az expandált polisztirolból készült ételtartókat, poharakat érinti.

A tilalom a biológiailag lebomlani képtelen, ezért környezetszennyező műanyagokra fog vonatkozni.

A módosítás értelmében továbbá 2023-tól minden egyes községnek lehetővé kell majd tennie a biohulladék szelektív gyűjtését. Az indoklás szerint a nem megfelelően tárolt, biológiailag lebomló hulladék kifejezetten környezetszennyező hatású az üvegházhatású gázok kibocsátása miatt. Emellett szennyezi a felszíni vizeket, a talajvizet, magát a talajt és a légkört is.

A tervezett újítások között szerepel, hogy a jövőben a kukás autókat mérlegekkel fogják felszerelni, hogy nyilvántartásba vehessék a begyűjtött hulladék súlyát.

A módosítás érinti azokat a pénzösszegeket is, amelyekkel az egyes gyártók a gyártói felelősségvállalási rendszerhez (OZV) járulnak hozzá. Ez a gyakorlatban azt jelenti majd, hogy alacsonyabb költségekkel fogják terhelni azokat a gyártókat, amelyek tartósabb, megjavítható vagy könnyebben újrahasznosítható termékeket állítanak elő.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!