Kiska: Saková akadályozza a vietnámi vállalkozó elrablási ügyének kivizsgálását

hirek.sk | TASR 2018. augusztus 06., 18:39

Denisa Saková (Smer-SD) belügyminiszter elvesztette Andrej Kiska államfő bizalmát. Ezt azután jelentette ki az elnök, hogy hétfőn találkozott Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfővel. Kiska szerint a miniszter asszony úgy viselkedik, mintha a volt belügyminiszter, Robert Kaliňák (Smer-SD) jobbkeze volna. Az elnök úgy kezd rá tekinteni, mint aki akadályozza a vietnámi vállalkozó elrablási ügyének kivizsgálását.

Fotó: TASR

„Az aktuális állásfoglalásai azzal a gyanúval összefüggésben, hogy visszaéltek az államhatalommal, olyanok voltak, mint egy rosszul leplezett igyekezet a nyomok eltüntetésére és a korábbi vezetés fedezésére” – jelentette ki Sakováról az elnök.

Kiska meggyőző intézkedéseket követel

Emlékeztetett, hogy a jelölését elvesztegetett lehetőségnek minősítette, mert ezzel az embereknek nem azt mutatták, hogy az új kormány hajlandó lenne változtatni a kormányzás stílusán. Kiska a kormányfővel való hétfői találkozóján is hangsúlyozta, hogy ha vissza akarja szerezni az emberek államba vetett bizalmát, a belügyi tárca ebben kulcsfontosságú szerepet játszik.

Kiska egyben jelezte: részt vesz a három legfőbb közjogi méltóság hétfői találkozóján, ahol jelen lesz Jaromír Čižnár főügyész is. Állítása szerint a tárgyaláson meggyőző intézkedéseket fog követelni, és a bűnüldöző szervek olyan komoly fellépését, amilyet megkövetel az államhatalommal való visszaélés gyanúja egy nemzetközi emberrablási üggyel összefüggésben.

Saková szolgálaton kívülre helyezte P. Krajčírovičot, az ÚOUČ igazgatóját

Saková közvetlenül Kiska nyilatkozata előtt jelentette be, hogy a vietnámi vállalkozó elrablását érintő nyomozás idejére szolgálaton kívül helyezi Peter Krajčírovičot, a Belügyminisztérium köztisztviselők és diplomáciai küldöttségek védelmét szolgáló hivatalának (ÚOUČ) vezetőjét. Egyben kilátásba helyezte, hogy feloldja a titoktartási kötelezettség alól a hivatal összes dolgozóját.

„A Főügyészséggel való közös megegyezésünk értelmében a Belügyminisztérium ellenőrző és felügyelő osztálya intézkedéseket tesz a büntetőeljárás indításához. Az intézkedéseket a Pozsonyi Kerületi Ügyészség ügyészeinek az aktív felügyelete mellett teszik meg, hogy azoknak a személyes jelenlétével biztosítsák a maximális objektivitást és törvényességet” - Petar Lazarov, a Belügyminisztérium szóvivője.

Čižnár: Elkezdődött a „nagy politikacsinálás” 

Jaromír Čižnár főügyész bírálta Andrej Kiska államfőnek a vietnámi vállalkozó elrablásával kapcsolatos hétfői kijelentéseit. Szerinte elkezdődött a „nagy politikacsinálás”. Az esetről meglévő információit ezért inkább az újságírókkal közölte, mint a három legfőbb közjogi méltósággal. Ezzel magyarázta egyben azt is, hogy a vártnál korábban távozott Kiska államfő, Andrej Danko parlamentelnök és Peter Pellegrini kormányfő találkozójáról.

0 HOZZÁSZÓLÁS