HIRDETÉS

Kiska panaszt tett az alkotmánybíróságon

hirek.sk 2018. január 20., 10:55
POZSONY. Andrej Kiska panaszt nyújtott be a Szlovák Köztársaság Alkotmánybíróságára a célból, hogy vizsgálat induljon, vajon összhangban vannak-e az állami kitüntetések a szlovák alkotmánnyal.

Tartalmi szempontból egyenrangú díjak

„A Szlovák Köztársaság Alkotmányában olvasható, hogy a köztársasági elnök egyedüli alkotmányos szervként ítéli oda a díjakat, ha erre nem hatalmaz fel egy másik szervet. Az államfőnek ebből a kizárólagos jogosultságából következik, hogy a köztársasági elnök felhatalmazása nélkül nem lehetséges, hogy a Szlovák Köztársaság más alkotmányos szerve ítélje oda a kitüntetéseket, vagy a kitüntetésekkel formális vagy tartalmi szempontból egyenrangú díjakat, amelyeknek az állami kitüntetéseket tartjuk” – tájékoztatta a SITA ügynökséget Henrieta Hajtová, a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtóosztályának munkatársa. Hozzátette, a köztársasági elnök egyetlen szervet sem hatalmazott fel állami kitüntetések odaítélésére.

Kiska ezzel arra reagált, hogy a koalíció megszavazta a Jozef Miloslav Hurban állami kitüntetés odaítélését, amelyet a törvény értelmében a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának elnöke ítél oda, és az Alexaander Dubèekról szóló állami kitüntetés odaítélését, amelyet a kormány ítél oda. Az állami kitüntetésekért a díjazottak a házelnöktől és a kormánytól pénzjutalmat is kapnak, az átlagkereset 25-szörösét, míg a köztársasági elnök által díjazott személyek semmilyen jutalmat nem kapnak.

A honatyák megtörték a vétót

„A szlovák parlament az állami kitüntetésekről szóló törvény elfogadásával eltörölte a köztársasági elnök kizárólagos alkotmányos kompetenciáját, így meggyengült az ő feladata a kitüntetések odaítélésének folyamatában, mivel három alkotmányos szerv között osztotta meg az állami elismerések odaítélését” – érvel a köztársasági elnök.

Az Alexander Dubèekről és Jozef Miloslav Hurbanról elnevezett állami kitüntetésekről szóló törvényjavaslatot tavaly újratárgyalás céljából visszaadta a parlamentnek Andrej Kiska köztársasági elnök. A honatyák azonban megtörték az elnöki vétót. Kiska akkor azzal érvelt, hogy az elismerések formája és tartalmi iránya ugyanolyan, mint az állami kitüntetéseké.

Attól függetlenül, hogy a törvényjavaslat az „állami kitüntetés” megnevezést használja-e, a köztársasági elnök szerint ez nem változtat a kitüntetés célján és alapján, hogy állami elismerés. Ahogy Andrej Kiska tavaly is elmondta, ezért az elfogadott törvény ütközik az Alkotmánnyal.

Forrás: Webnoviny.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS