Kiska nem indul az elnöki választásokon

Hírek.sk 2018. május 15., 14:07

Andrej Kiska államfő nem indul a jövő évi elnöki választásokon - jelentette be kedden az elnöki palotában.

Fotó: TASR
Nagyobb figyelmet a kisebbségekre

Az Magyar Közösség Pártja sajtóközleményében kiemelte, Andrej Kiska megválasztása 2014-ben minőségi ugrást jelentett az azelőtti államfőhöz, Ivan Gašparovičhoz képest, de a nemzeti kisebbségek iránti közömbös magatartása kapcsán fenntartásaink voltak.

"Kiska részéről eddigi tevékenysége során nem történtek érdemi lépések a kisebbségek irányába. Pedig Robert Fico ellenében sok magyar szavazatot kapott, de ezt elnökösködése során nem viszonozta. Az előző évek gyakorlatától eltérően munkáját kormányzati ellenszélben kellett végeznie, ami biztosan nem könnyítette meg a dolgát. De ez sem menti fel az alól, hogy a nemzeti kisebbségekre is oda kell figyelni. Miután ma bejelentette, hogy nem indul a következő elnökválasztáson, bízunk benne, hogy fent említett hiányosságát legalább mandátuma hátralevő idejében orvosolni fogja. Valamint abban is bízunk, hogy a soron következő köztársasági elnök szívén viseli majd a kisebbségek sorsát" - olvasható a közleményben. 

A család fontossága

A köztársasági elnök hangsúlyozta, az elmúlt évben családjában örömteli és szomorú történéseknek egyaránt része volt, amelyek rávilágítottak arra, hogy a családdal töltött idők legfontosabb és nem lehet azt pótolni. 

Még Kiska előtt Miroslav Lajčák külügyminiszter is bejelentette, függetlenül a jelenlegi elnök döntésétől ő sem indul a jövő évben sorra kerülő választásokon.

 
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS