Kiska keresi a módját, hogy megfelelően működhessen az alkotmánybíróság

hirek.sk | TASR 2019. április 14., 14:37

Andrej Kiska hétfőn jelenti be, milyen lépéseket tesz az új alkotmánybírák kinevezése során. Erről a TA3 hírtelevízió A politikában című műsorban beszélt.

Fotó: TASR

„Nagyon kellemetlen helyzetbe kerültem, mivel nincs elegendő számú jelölt, hogy végre teljes létszámban működhessen az alkotmánybíróság, ugyanakkor figyelembe kell vennem az alkotmányos testületek működésének megfelelő szinten tartását is” - hangsúlyozta a köztársasági elnök.

Andrej Kiska a szükségesnél kevesebb alkotmánybíró-jelölt megválasztását, és a parlament ezirányú eljárását alkotmányellenesnek és demokráciaellenesnek ítéli meg. Szerinte a jelöltek közt elegendő rátermett és megválasztható lett volna.

Kiska úgy látja, hogy mandátumának lejártáig nem lesz arra lehetősége, hogy az alkotmánybíróság hiányzó taglétszámát feltöltse. „Az én kötelességem az, hogy a lehető legtöbb bírát nevezzem ki, de a Szlovák Nemzeti Tanács eddigi hozzáállása alapján úgy látom, hogy a teljes létszám feltöltése már az új köztársasági elnökre marad” - mondta.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS