HIRDETÉS

Kiska: a kormány éveken át figyelmen kívül hagyta a hírszerzés figyelmeztetéseit

hirek.sk 2018. március 08., 09:23
POZSONY. Andrej Kiska köztársasági elnök szerdán azzal vádolta meg a kormányt, hogy az éveken át figyelmen kívül hagyta a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) figyelmeztetéseit az olasz maffia kelet-szlovákiai tevékenységéről.

Az államfő a Jan Kuciak tényfeltáró újságíró és élettársa meggyilkolása miatt kirobbant belpolitikai válság megoldásáról beszélt egy sajtóértekezleten. Kuciak írásai egyes, Szlovákiában megtelepedett olasz vállalkozók állítólagos kormány közeli kapcsolatairól szóltak.

Kiska szavai szerint a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) vezetője, Anton Šafárik elmondta neki, hogy egyes minisztereket régóta tájékoztattak a csoport ténykedéséről. Részletekbe az államfő nem bocsátkozott.

A hatóságok a múlt héten gyanúsítottként előállítottak hét, a csoporthoz tartozó olaszt, később azonban szabadlábra helyezték őket.

Utolsó, befejezetlenül maradt cikkében Jan Kuciak a dél-olaszországi 'Ndràngheta bűnszövetkezet kelet-szlovákiai befolyásáról és a Robert Fico kormányfőhöz közeli emberekhez fűződő kapcsolatairól írt. Az újságíró meggyilkolására reagálva az olasz bűnüldöző szervek azt mondták, hogy felhívták szlovák partnereik figyelmét a szóban forgó olasz csoportra.

"Az embereknek ma joguk van reagálni azokra a vádakra, amelyek szerint az állami végrehajtó hatalom kapcsolatban áll a szervezett bűnözéssel. Az embereknek jogában áll tudni, hogy intézményeink miért hagyták figyelmen kívül az olasz hatóságok figyelmeztetéseit arra vonatkozóan, hogy a maffiához kötődő személyek vannak Kelet-Szlovákiában" - hangoztatta az államfő.

Egyúttal fenntartotta azt az álláspontját, hogy a kialakult kormányválságra a kabinetnek a társadalom polarizálódását elkerülő átalakítása vagy előre hozott választások kiírása jelenthet megoldást.

A törvényhozás két ellenzéki pártja, a Szabadság és Szolidaritás (SaS), illetve az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (O¼aNO) szerdán bejelentette, hogy bizalmatlansági indítványt terjeszt be Robert Fico kormányával szemben.

Az indítványra reagálva a kormányfő azt mondta: az ellenzéki pártok beismerték mi a céljuk, ami nem kevesebb, mint hogy államcsínyt hajtsanak végre, nem pedig az, hogy az újságíró és barátnőjének meggyilkolása kivizsgálásra kerüljön. "Az ellenzék csak úgy tekint a tragédiára mint egy liftre, amely hatalomra emeli" - fogalmazott Robert Fico.

A bizalmatlansági indítvány beterjesztését azután jelentették be, hogy szerdán megkezdődött az az egyeztetés, amelyet Andrej Kiska államfő indítványozott az ellenzéki pártokkal, az újságíró-gyilkosság után az országban kialakult feszült helyzetre hivatkozva. Kiska kezdeményezését Fico a választási eredmények megtagadásának minősítette.

Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS