2019. március 31., 14:03

Kifejtette véleményét Čaputová, Šefčovič és Danko is

Az államfőválasztás második körének résztvevői az RTVS, illetve a TA3 televízióban beszéltek további terveikről.

Zuzana Čaputová
Fotó: TASR
Čaputová le akarja zárni az ellenkampányt

Az államfőválasztás hivatalos győztese szeretné meghúzni a határt az ellenkampány mögött, amelyet többek között a Smer-SD is folytatott a személye ellen - hangzott el az 5 perc múlva 12 című televíziós műsorban.

Nem a személyes érintettségre kell összpontosítani, hanem előre nézni és nem benne ragadni a személyes vitákban.

„Tárgyilagosan kell a dolgokra tekintenünk" – mondta.

Čaputová emellett felhívta a figyelmet, hogy a széthúzás nem szolgál a társadalom javára. „Nyíltan szeretném vállalni a véleményemet, de nem figyelmen kívül hagyva az ellentétes véleményen lévőket sem. Liberális jelöltként konzervatív szavazókat is sikerült megszólítanom, amiért nagyon hálás vagyok. Ha képesek vagyunk tárgyilagosan kommunikálni, képesek leszünk megoldásokat is találni" – tette hozzá.

A köztársasági elnök feladata összetartani a társadalmat

Čaputová szerint a társadalmi változás egy folyamat. „A köztársasági elnök feladata inspirálni, motiválni és összetartani a társadalmat" – üzente.

A megválasztott államfő ismét elmondta, hogy a közeljövőben felmondja a Progresszív Szlovákia pártban való tagságát. „Ennek a vonalnak meg kell szűnnie" – magyarázta.

 Šefčovič szerint Szlovákia Európa-orientáltsága a lényeg

A legfontosabb üzenet, amelyet az államfőválasztás után a világ megkap, hogy Szlovákia Európa-orientált ország - mondta el a sikertelen elnökjelölt a TA3 Politikában nevű műsorában.

Tudni kell nyerni és veszíteni is, de nem kell hozzászokni.

„Az emberek döntése világos volt, efelől nincsenek kétségek" – mondta.

Hozzátette: nem elégedett a választásokon való részvétellel. „Úgy látszik a jó idő közbeszólt. Meglepett, hogy alacsonyabb volt a részvétel, mint az első fordulóban" – fűzte hozzá.

A terveivel kapcsolatban elmondta, hogy nemsokára lejár a nem fizetett szabadsága, amelyet az Európai Bizottságban kapott a választások miatt. „Hétfőn este kellene visszatérnem Brüsszelbe" – jelentette be, hozzátéve, hogy sok felhalmozódott teendője lesz.

A 750 000-es támogatottságot nagyon nagy számnak tartja, de hogy mit kezd ekkora bizalommal, még nem tudni. Szeretne módot találni arra, hogyan tudna továbbra is hasznos dolgokat tenni az országért. Elmondása szerint sokan megszólították, hogy maradjon a hazai politikában. Egyelőre azonban semmi konkrétról nincs szó.

A kormányfőről és a Smerről

Peter Pellegrini kormányfőt ígéretes fiatal politikusnak tartja, aki szerinte megérdemli a támogatást, ezért ha tud, segíteni szeretne neki. Šefčovič szerint az, hogy a Smer-SD képviselői nem vettek részt személyesen a választási éjszakáján, közös megegyezés volt. „Elégedett vagyok azzal, ahogy ezt az egészet végigcsináltuk" – zárta.

 Danko: A választások eredményeit el kell fogadni

Andrej Danko, a parlament és az SNS elnöke szerint a választások eredményeit tudomásul kell venni. Hozzátette, hogy hétfőn kész átvenni a választások eredményeit tartalmazó jegyzőkönyvet.

A választásokhoz nem kell megjegyzést fűzni, a választásokat el kell fogadni.

„Köszönöm mindenkinek, aki részt vett rajtuk. Egyúttal jelzem, hogy létre kell hozni egy munkacsoportot a választási bizottság által a választások alatt felmerülő problémák jogi megoldására" – mondta.

Danko gratulált Zuzana Čaputovának a győzelméhez. „Azt kívánom neki, hogy össze tudja egyeztetni a közhivatalt a magánélettel. A politikában ez a legnehezebb."

Megosztás
Címkék