Kibernetikai támadás áldozata lett a Külügyminisztérium

hirek.sk | TASR 2018. október 17., 13:47

Peter Pellegrini kormányfő sajtótájékoztató keretén belül tájékoztatta a média képviselőit arról, hogy az elmúlt időszakban a külügyi tárcát kibertámadás érte.

Fotó: TASR

A támadást a katonai hírszerzés leplezte le a számítógépek gyanús viselkedésének köszönhetően. A részletes analízis feltárta, hogy nem egyszerű vírusról van szó, hanem egy nagyon finoman kidolgozott káros kódról, amelyik által a támadók bizonyos adatokat külföldi szerverekre irányíthatnak át" – mondta Pellegrini.

Elmondása szerint az elsődleges cél jelenleg a támadók kilétének kiderítése. „A rendelkezésünkre álló információk alapján elrendeltem a katonai hírszerzés igazgatójának a teljes kormányhálózat biztosítását" – tette hozzá.

A kormányfő nagyra értékeli a katonai hírszerzés munkáját. „A támadást egy nemzetközi kémszervezet irányította külföldről. A további védelem érdekében elengedhetetlen, hogy együttműködjünk azokkal a szervekkel, amelyek a hasonló eseteket vizsgálják a környező országokban. Ezért is döntöttünk úgy, hogy nyilvánosságra hozzuk az ügyet, és hogy megmutassuk, hogy Szlovákia fel tudja venni a harcot az ilyenféle támadásokkal" - jelentette ki Pellegrini, és hozzátette, hogy kérni fogja a kormány tagjait a kibernetikai biztonságra fordított összegek növelésére.

Arra a kérdésre, hogy kiszivárogtak-e valamilyen fontos információk, a kormányfő nem adott egyértelmű választ. „Szerencsére nem sikerült működésképtelenné tenni az egész rendszert. Még vizsgáljuk, hogy a támadók milyen adatokat szerezhettek meg. Intézkedéseket tettünk annak érdekében, hogy Szlovákiának minél kisebb kára származzon a támadásból" – zárta.

Miroslav Lajčák külügyminiszter megerősítette, hogy a támadók nem jutottak semmilyen titkos információhoz. „A kényes információkat más, jól őrzött csatornán keresztül közöljük" – biztosította Lajčák.

Richard Raši, a beruházásokért és az informatizációért felelős miniszterelnök-helyettes szerint a kibertámadás olyan jelenség, amellyel szinte napi szinten lehet találkozni. „Rendszeresen érkeznek támadások, de szinte soha senki nem tud róluk, mivel olyan egységeket érintenek, amelyek fel vannak készülve az ilyenfajta támadásokra. A külügyminisztériumnak sajátos szerkezete van, több helyettesítő irodával rendelkezik külföldön" – mondta Raši, és hozzátette, hogy nemcsak Szlovákia, hanem a világ összes országa és intézménye állandó veszélyben van, ezért nagyon fontos, hogy ezeket a támadásokat meg tudjuk előzni, illetve jól tudjunk reagálni rájuk. „Éppen az ismétlődő támadások miatt végzünk folyamatosan biztonsági ellenőrzéseket a védelmi rendszerben. Megpróbáljuk növelni a biztonságot, de sajnos tisztában vagyunk azzal, hogy lehetetlen felkészülni minden támadásra" – zárta szavait Richard Raši.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS