Kevesebb vizet engednek át a bősi erőműnél, ezzel segítik a Hableány kiemelését

hirek.sk | TASR 2019. június 07., 14:43

A Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat szombaton hajnali 1 és 5 óra között csökkenti a Duna vízhozamát a bősi vízerőműnél. A magyar Országos Vízügyi Főigazgatóság kérte a vízhozam részleges visszafogását.

Fotó: Balogh Zoltán/MTI

Azt remélik, hogy az alacsonyabb vízállásnak köszönhetően ki tudják emelni az elsüllyedt városnéző turistahajót Budapesten - tájékoztatta a TASR-t pénteken Marián Bocák, az SVP szóvivője.

„A vízhozam csökkentése után körülbelül 12 órával remélhetőleg kellő mértékben lecsökken a Duna vízszintje Budapesten, és az úszódaru kiemelheti az elsüllyedt sétahajót” - tette hozzá Bocák.
Sólymos László (Most-Híd) környezetvédelmi miniszter is segítséget ajánlott a kiemeléshez,

Szlovákia a Slavín úszódarut küldheti Budapestre.

A Vízügyi Építővállalat (VV) 2 vagy 3 turbinát állít le, hogy hányat, az az aktuális helyzettől is függ, tájékoztatott a környezetvédelmi minisztérium. „Egy ilyen rendkívüli szerencsétlenség után mi is igyekszünk segítséget nyújtani, 

reméljük, lesz értelme és érezhető eredménye, hogy visszafogjuk a vízhozamot”

- jelentette ki Daniel Kvocera, a vállalat vezérigazgatója.

A magyar Országos Vízügyi Főigazgatóság csütörtökön (június 6.) kérte a Duna vízhozamának részleges visszatartását a szlovák vízgazdálkodástól, hogy az apadásnak köszönhetően kiemelhessék a Hableány roncsát, amely május 29-én süllyedt el. Erről az MTI hírügynökség tájékoztatott, a TV2 kereskedelmi tévécsatorna közlése szerint viszont leghamarabb vasárnap, vagy hétfő reggel emelik ki a hajót. A Margit hídnál folyamatosan azon dolgoznak a búvárok, hogy köteleket erősítsenek a hajótestre. A cél, hogy úgy lehessen kiemelni a hajót, hogy a törzse ne törjön ketté.
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS