HIRDETÉS

Kettős állampolgárság - összefoglaló

2011. február 10., 15:54
POZSONY. Visszavonta a szlovák kormánykoalíció csütörtökön az állampolgársági törvényt módosító indítványát - amelynek értelmében egy másik állampolgárság felvétele a jövőben nem járt volna az eredeti állampolgárság elveszítéséve miután a koalíció néhány képviselője megtorpedózta a jogszabály szigorának enyhítését
POZSONY.  Bugár Béla, a Híd magyar-szlovák párt elnöke szerint a parlamenti szavazás ellentétes volt a koalíciós szerződéssel. Richard Sulík, a koalíciós Szabadság és Szolidaritás (SaS) párt elnöke szerint nem zárható ki, hogy szétesik a szlovák kormány.
 
A történtek miatt továbbra is az a helyzet áll fenn, hogy elveszíti eredeti szlovák állampolgárságát az, aki felveszi egy másik állam állampolgárságát. Az állampolgársági törvény ilyen értelmű módosítását a Robert Fico vezette előző koalíció fogadtatta el tavaly, válaszul a határon túli magyarok könnyített honosításáról hozott budapesti jogszabályra. Az Iveta Radicová miniszterelnök vezette új jobbközép kormánykoalíció hatalomra kerülése után megígérte, hogy módosítja ezt a szabályt, s nem engedi büntetni a szlovák állampolgárokat, a négypárti koalíció azonban hónapok óta nem tudott egységes álláspontra jutni a kérdésben.
 
Néhány napja ugyan megszületett egy koalíciós álláspont, de azt öt koalíciós képviselő - az Igor Matovic vezette Egyszerű Emberek nevű frakció a Szabadság és Szolidaritás (SaS) párton belül, valamint a kereszténydemokrata Radoslav Procházka - nem volt hajlandó támogatni. A kormány azután hátrált meg, hogy Matovicék saját javaslattal a koalíciós indítványt is módosították. Miután a parlament - az ellenzék támogatásával - elfogadta Matovic tervezetét, amelynek értelmében csak azok veszítsék el állampolgárságukat, akik lakhely nélkül kapnak állampolgárságot a másik államtól, a koalíció visszavonta eredeti indítványát.
 
Bugár Béla, a Híd párt elnöke szerint a parlamenti szavazás ellentétes volt a koalíciós szerződéssel, ezért a Híd a helyzet tisztázásáig nem fogja támogatni a koalíciós javaslatokat.  Iveta Radicová kormányfőtől Bugár kérte a koalíciós tanács rendkívüli ülésének összehívását, amit Radicová meg is tett. A kormányfő az ülés után kijelentette: a szlovák jobbközép koalíció a kormány javaslataként újra a parlament elé terjeszti azt a két képviselői indítványt, amelyeket csütörtökön nem sikerült keresztülvinnie a törvényhozásban.
 
Bugár Béla úgy véli: a kettős állampolgárság ügye nem csak pártja problémája, hanem az egész koalícióé. Felszólította koalíciós partnereit, a Szabadság és Szolidaritást (SaS), valamint a Kereszténydemokrata Mozgalmat (KDH), amelyek képviselői megtorpedózták a módosítás elfogadását, hogy vonják le a konzekvenciákat.   Richard Sulík, az SaS elnöke bejelentette: a saját törvénymódosítást beterjesztő Igor Matovicot kizárták a párt parlamenti frakciójából. A frakció további három tagját, akik Matoviccsal együtt alkotják az Egyszerű Emberek csoportot és szintén megszavazták a módosítást, nem zárták ki. Richard Sulík szerint nem zárható ki, hogy szétesik a szlovák kormány, s ezért Matovic viselné a legfőbb felelősséget.
 
Gál Gábor, a Híd képviselője úgy nyilatkozott az MTI-nek, hogy nincs semmiféle ügyrendi akadálya annak, hogy a szlovák kormánykoalíció már a következő parlamenti ülésen a törvényhozás elé terjessze az állampolgársági törvényt módosító javaslatát.
 
Robert Fico, az ellenzéki Irány-Szociáldemokrácia (Smer) elnöke, volt kormányfő "Nagy szlovák győzelemnek" minősítette, hogy sikerült megtorpedózni az állampolgársági törvényt módosító koalíciós indítvány elfogadását. "Ami a parlamentben történt, nagy siker, nem ellenzéki, hanem szlovák siker, mert mind az ellenzék, mind a koalíció oldalán van egy képviselői csoport, amelynek érdeke, hogy gátat emeljen Orbán (Viktor) politikája elé" - jelentette ki Robert Fico.
 
 Berényi József, a parlamenten kívüli Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke úgy vélte, a nacionalizmus, a populizmus és a magyarfóbia győzelmet aratott a szlovák parlamentben a józan ész és a koalíciós összetartás felett. "A koalíció működésének szabályai továbbra sem világosak" - jelentette ki Berényi. Szerinte az MKP tudomásul vette, hogy a történtek után a Híd nem fogja támogatni a parlamentben a koalíciós javaslatokat. "A kérdés az, meddig fog ez tartani" - jegyezte meg. (MTI)
Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS