Kettős állampolgárság: A KDH nem bünteti meg az ellenzékkel szavazó képviselőjét

2011. február 10., 16:32
POZSONY. A szlovák Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) nem bünteti meg azt a parlamenti képviselőjét, aki az állampolgársági törvénnyel kapcsolatban csütörtökön az ellenzékkel együtt szavazott.
POZSONY. Radoslav Procházka lépése hozzájárult ahhoz, hogy a koalíció visszavonta indítványát, mert elfogadása kérdésessé vált.  Az indítvány értelmében egy másik állampolgárság felvétele a jövőben nem járna a szlovák állampolgárság elvesztésével.
"Radoslav Procházka együtt szavazását az ellenzéki Irány-Szociáldemokrácia (Smer) párttal az állampolgársági törvény ügyében a KDH nem tekinti a koalíciós szerződés megszegésének, ahogy azt Bugár Béla (a Híd párt vezetője) állítja" - jelentette ki Ján Figel, a KDH elnöke a párt képviselői csoportjának csütörtök esti tanácskozása után. A Híd magyar-szlovák párt elnöke szerint Procházka, illetve az ugyancsak a Smerrel szavazó Igor Matovic (Szabadság és Szolidaritás - SaS) megsértette a koalíciós szerződést és a kormány programnyilatkozatát, s azt kérte a két párttól, hogy büntessék meg őket. A Szabadság és Szolidaritás délután lépett, s Matovicot kizárta a párt parlamenti csoportjából. Matovic ezentúl független képviselőként dolgozik a törvényhozásban. 
 
Pavol Hrusovsky, a kereszténydemokraták parlamenti frakcióvezetője viszont nem lát okot arra, hogy Procházkát visszahívják a parlament alkotmányügyi bizottságának az éléről. "Ez a szavazás nem volt semmiféle összefüggésben a bizottsági elnöki tisztséggel" - tette hozzá Ján Figel. Ugyanakkor elmondta: mindezek ellenére a frakció vezetése és a párt elnöksége is foglalkozni fog a párt képviselőinek szavazásával. A Híd döntését, miszerint a helyzet tisztázódásáig nem fogja megszavazni a koalíciós törvényjavaslatokat, Hrusovsky "erőfitogtatásnak" és "nem szerencsés döntésnek" nevezte, ami szerinte nem old meg semmit.
 
A kormánykoalíció csütörtökön délután megegyezett abban, hogy a most visszavont javaslatokat kormány-előterjesztés formájában újra a parlament elé viszi. Bugár Béla szerint a szlovák parlament márciusban tűzi újra napirendjére az állampolgársági törvény Gál Gábor-Somogyi Szilárd és Pavol Kubovic-féle javaslatát. Szövege változatlan marad" - nyilatkozta a magyar-szlovák Híd párt elnöke a pozsonyi Új Szó című napilapban pénteken megjelent interjújában. Hozzátette: ugyanígy beterjesztik a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) javaslatát is a fegyveres testületekről, amely meghatározná, mely pozíciókat nem tölthetnek be a jövőben kettős állampolgárok.
 
A Most-Híd csütörtökön bejelentette: amíg a helyzet nem rendeződik, a Híd nem fogja támogatni a koalíciós törvényjavaslatokat. "Ez a jelenlegi, februári ülésre érvényes. Rendkívüli ülésen később szavazhatunk majd néhány olyan javaslatról, amelyeket, ha most nem hagynak jóvá, nagy károk keletkeznének az országban. De ezt sem a jelenlegi ülésen" – nyilatkozta Bugár Béla. (MTI)
Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS