Ketten bírósághoz fordultak államfőjelöltségük elutasítása miatt

hirek.sk | TASR 2019. február 05., 15:55

Mivel Andrej Danko parlamentelnök nem fogadta el Radovan Znášik és Ján Molnár indulását az elnökválasztáson, az érintettek a Legfelsőbb Bírósághoz fordultak. Ezt Alexandra Važanová, a Legfelsőbb Bíróság szóvivője erősítette meg a szlovák sajtóirodának.

Ján Molnár és Radovan Znášik Fotó: info.sk

„A közigazgatási bíróság a benyújtás napjától számított öt napon belül dönt a keresetről” – közölte Važanová. A törvény szerint, ha a közigazgatási bíróság a vizsgálat során indokolatlannak értékeli a keresetet, akkor azt végzéssel elutasítja. Ugyanakkor, ha a keresetet indokoltnak találja, akkor a felperes államfő-jelöltséggel kapcsolatos indítványának az elfogadásáról fog dönteni.

Znášik ugyan leadta a megfelelő számú aláírást, de nem teljesíti az államfő-jelöltséghez szükséges korhatárt. A választás március 16-án lesz, az esetleges második forduló pedig március 30-án. Znášik áprilisban tölti be a 40. életévét. Ezért azzal a kéréssel fordult Dankóhoz, hogy az államfő választás időpontjának a meghatározásánál vegye figyelembe, hogy ő csak április 11-e után fogja teljesíteni a megszabott korhatárt. Znášik szerint Danko április 15-ére is kitűzhette volna a választásokat, amely – mint állítja – a legkésőbbi lehetséges időpont.

Molnár a parlamenti képviselők támogatásával akart indulni a választáson. Sikerült is összegyűjtenie a 15 képviselői aláírást, ám azok azt állítják, hogy csalással jutott hozzájuk. Molnár a parlamenti nyitott napokon gyűjtötte össze az aláírásokat. A képviselők azt mondták, hogy más petíciót írtak alá. Danko a felmerülő komoly kétségek miatt döntött úgy, hogy nem fogadja el Molnár indulását az államfő-választáson.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS