Két újabb járásban merült fel a kanyaró gyanúja

hirek.sk | TASR 2018. július 20., 12:03

Két új helyen merült fel a kanyaró gyanúja két gyerek esetében, Varannóban és Tőketerebesen.

Fotó: Pixabay

„Egyelőre csupán gyanús tünetekről van szó, jelenleg vizsgáljuk a járványszerű összefüggést, és várunk a laboratóriumi vizsgálatok eredményére” – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Jana Fedáková a Svet zdravia egeszségügyi hálózattól. Utóbbi üzemelteti mindkét említett város kórházát.

Fedákova hozzátette: péntek reggelig a nagymihályi kórházban 20 kanyarós beteget tartottak nyilván, közülük hárman csütörtökön feküdtek be a kórházba.

Daša Račková, a Közegészségügyi Hivatal szóvivője pénteken elmondta: május elejétől július 19-ig összesen 249 kanyarós megbetegedést vettek nyilvántartásba az alsó-zempléni régióban, ebből 122 esetben laboratóriumi vizsgálat is alátámasztotta a diagnózist. „A Nagymihályi járásból 240 megbetegedést jelentettek, a Szobránci járásból kilencet” – tette hozzá Račková, aki szerint összesen 195 páciens szorult kórházi kezelésre. Hét esetben Nagy-Britanniából hozták be a betegséget, kilenc esetben pedig egészségügyi dolgozók betegedtek meg. Nyolc gyerek esetében szövődményként tüdőgyulladás lépett fel.

Július 17-ig a Nagymihályi járásban összesen 3005 személyt oltottak be, többségüket egy nyilvános rendelet alapján. A Tőketerebesi járásban az ottani Regionális Közegészségügyi Hivatal július 13-án adott ki egy körlevelet, melyben elrendelte a kötelező oltást 15 hónapos és 18 éves kor között.

A Varannói járásban Račková szerint egyelőre nincs szükség járványellenes intézkedések bevezetésére, a járványhelyzet alakulását folyamatosan figyelemmel követik.

A Nagymihályi járásban múlt héten hirdettek rendkívüli állapotot a kanyarós betegek számának jelentős növekedése miatt. A városban összeült válságstáb több intézkedést is elrendelt a járvány miatt. Ezek egyike, hogy a rendőrség folyamatosan megfigyeli a fertőzött személyek mozgását, illetve a járás több pontján is betiltották a tömegrendezvényeket.

A válságstáb utoljára szerdán, július 18-án ült össze a nagymihályi járási hivatalban, a legközelebbi ülés július 31-én lesz.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS