Két hete nem találtak újabb fertőzött sertéseket, de a helyzet súlyos

hirek.sk | TASR 2019. szeptember 17., 16:24

A legutóbbi két hétben nem találtak újabb, sertéspestissel fertőzött állatot – tájékoztatott Gabriela Matečná, a mezőgazdasági és vidékfejlesztési tárca vezetője. A miniszter hozzátette, a helyzet ennek ellenére még mindig súlyos, továbbra is fennáll a veszélye, hogy tovább terjed a háztáji sertéseket és a vaddisznókat tizedelő fertőzés.

Fotó: TASR

„A mai napig 11 háztájiban tartott sertés és 12 vaddisznó pusztul el a betegségben a Tőketerebesi járásban“ – közölte a miniszter. Emellett minden nap teszteket végeznek a szakemberek, legutóbb egy, a Nagymihályi járásban elgázolt vaddisznóból vettek mintát, amelyet laboratóriumi vizsgálatra küldtek.

A miniszter rámutatott, hogy jelenleg folyik a kukorica betakarítása. „Számítunk arra, hogy a munka során találunk még néhány elhullott, afrikai sertéspestissel fertőzött állatot. Kérem, aki ilyet talál, ne nyúljon hozzá, azonnal értesítse az állategészségügyi és élelmiszer-felügyeleti hatóságot” – mondta.

Elmondta továbbá, hogy a vadászoknak szánt, az elejtett vaddisznók tárolására alkalmas hűtőboxokat a Tőketerebesi és a Nagymihályi járásba már kiszállították, a kassai és a Kassa-vidéki járásbeli vadászok a napokban kapják meg őket.

A tárcavezető felszólította azokat, akik nem jelentették be a háztájiban nevelt sertéseket, hogy haladéktalanul tegyenek eleget ennek a kötelezettségüknek. Figyelmeztetett továbbá, hogy

veszélyes malacot és takarmányt vásárolni azokról a területekről, ahol a fertőzés előfordult.

Arra a kérdésre, épül-e kerítés a fertőzés behurcolásának megakadályozása céljából, azt válaszolta, egyelőre hatástalannak tűnik ez a megoldás, de az agrártárca nem vetette el véglegesen.

Jozef Bíreš, az Állami Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet igazgatója elmondta, hogy már Szerbiában is megjelent az afrikai sertéspestis.

Idén a legtöbb fertőzött állatot (1223) Romániában találták, ezt követi a sorban Lengyelország, Ukrajna és Bulgária.

Ami a vaddisznókat illeti, a legtöbb beteg állatot Lengyelországban találták, az év eleje óta több mint 1600-at. Nagyon aggasztó, hogy a második helyen Magyarország áll, közel 900 fertőzött állattal.

Bejelentette, hogy úgynevezett pufferzónát jelölnek ki a lengyel határ mentén, Szlovákia északi részén is. Ellenőrzik a vadászatot, megvizsgálják az összes elejtett és elhullott vaddisznót, valamint szigorú intézkedéseket vezetnek be a háztájikban is.

Bíreš elmondta, feloldják a Szlovákia délkeleti részén, 12 vadászterületen elrendelt vadászati tilalmat. Ettől a lépéstől azt remélik, hogy a vadászok több elhullott állatról fognak bejelentést tenni, mivel ez eddig elenyésző volt.

Az első sertéspestissel fertőzött állatot július 25-én találták Örösben. Azokon a településekben, ahol a fertőzés beigazolódott, likvidálták a sertéseket.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS