Két éven belül fénykép nélküli személyi igazolványt kap minden 15 év alatti gyerek

hirek.sk | TASR 2019. szeptember 19., 19:51

2021 végéig fénykép nélküli személyi igazolványt kap minden 15 év alatti gyerek. A parlament csütörtökön második olvasatba utalta a törvényjavaslatot.

Fotó: TASR

Ezzel a fénykép nélküli igazolvánnyal lehet majd belépni az elektronikus egészségügyi nyilvántartásba, ugyanis 2022 elejétől ez csak csipkártyás azonosítóval lesz lehetséges. 

A rendőrség automatikusan elküldi minden 15 évnél fiatalabb gyereknek az igazolványt, amelyen aláírás sem lesz.

Ugyancsak új igazolványt kapnak azok, akiknek személyi igazolványában nincs csip: a 60 évnél idősebbeknek adtak ki ilyen igazolványt 2012. június 30-ig. Az időseknek sem kell elmenniük a rendőrségre új személyi igazolványt intézni.

Lehetőség lesz arra is, hogy a 15 évnél fiatalabb gyereknek fényképes igazolványt kérvényezzenek, amely teljes mértékben helyettesítené az útlevelet az Európai Unió országaiban, továbbá azokban az országokban, ahová szlovák személyi igazolvánnyal is be lehet utazni.

Képgalériánk:
Fotó: pixabay.com

Az ilyen igazolvány 6 éves korig két éven át, 6 és 15 éves kor között pedig öt évig lesz érvényes. Az ilyen igazolvány kiváltása 4,50-be fog kerülni.

Ezeket a változásokat már tavaly év elején beharangozta Peter Blaškovitš, a Nemzeti Egészségügyi Információs Központ (NCZI) igazgatója. 2021 végéig a gyerek egészségügyi kártyáját és születési számát kell felmutatni az orvosnál.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS