Katasztrofális következményei lehetnek a májusi aszálynak

hirek.sk | TASR 2018. május 12., 11:48

Szlovákiának számolnia kell a klímaváltozás következményeivel. Az idei április ugyanis a meteorológiai feljegyzések kezdetétől a legmelegebb volt, ami miatt több régiót is nagy szárazságok sújtanak - mondta el a TASR-nek Milan Lapin klimatológus.

Fotó: TASR

Annak ellenére, hogy télen elegendő csapadék hullott, valamint március is hidegebb volt, az átlagosnál 6 fokkal melegebb április mindent tönkretett. Minél melegebb az időjárás, annál nagyobb az elpárolgás is. Ha pedig nem érkezik elég csapadék-utánpótlás, akkor az katasztrófát eredményezhet. A mezőgazdászok egy része már most a szárazság miatti károkról beszél, és nem szabad megfeledkeznünk a közelmúlt tűzeseteiről sem. Ebben az időszakban olyan tengerszint feletti magasságban, mint a múlt heti késmárkiitatói esetkor, erdőtűz még sosem volt.

Paradox módon az ország északi része küzd elsősorban vízhiánnyal, de kritikus a helyzet Kelet-Szlovákiában is. A Csallóköz egyetlen szerencséje pedig az, hogy ott folyik a Duna. Korábban a lehulló csapadék 65%-a párolgott el, ez az adat mára 70-re kúszott fel, és a helyzet a jövőben csak romlani fog.

Szlovákia nem túl gazdag vízgazdálkodásilag, kevés folyónak van olyan vízhozama, mint a Dunának. Ráadásul a téli hótakaró is egyre kisebb, stabilan szinte csak 1000 méter fölött lehet vele számolni, ami az ország területének csupán 5,4%-át teszi ki. Az ország egyetlen esélye, ha csapadéktöbblet esetén tároljuk a vizet, amelyet fel tudunk használni a későbbiekben - mondta a klímakutató, aki már többször is felhívta a figyelmet a klímaváltozás következményeire.

Dél-Szlovákia a század végére már szubtrópusi jellegűvé válhat. Arra azonban Lapin szerint nem kell számítani, hogy narancsot vagy mandarint termelhetnénk, hiszen telente többször is arktikus légtömegek érnek el minket, ami teljesen megsemmisítené a szubtrópusi növényzetet.

0 HOZZÁSZÓLÁS