Karikázással választunk a polgármesterek és a helyi képviselők közül

hirek.sk | TASR 2018. november 02., 14:59

Az önkormányzati képviselő-választás során oda kell figyelni a szavazólapon található számokra. Ezek azt mutatják, hogy az adott választókerületben mennyi képviselőt választanak, illetve hogy a választópolgár maximum mennyi jelöltet karikázhat be.

„Az önkormányzati szintű képviselő-választás szavazólapján a választó legfeljebb annyi képviselői sorszámot karikázhat be, amennyi képviselőt meg lehet választani az adott választókerületben” – figyelmeztetett a Belügyminisztérium. A polgármesterjelöltek esetében a választó csak egyetlen jelöltet választhat ki. A döntését a támogatott jelölt sorszámának a bekarikázásával jelzi.

A szavazás során a választó egy paraván mögött karikázza be a választott jelölteket, a választólapot egy borítékba teszi, ezt pedig bedobja a választási urnába. Azok a választók, akik komoly – például egészségi – oknál fogva nem tudnak eljönni a választóhelyiségbe, hordozható választási urnát is kérvényezhetnek.

Az önkormányzati választásokra november 10-én kerül sor 6021 választókerületben. 2926 településen fognak polgármestert és képviselőket választani – Pozsony és Kassa városrészeit is beleértve. Szlovákiában több mint 4 millió választásra jogosult polgár él.

0 HOZZÁSZÓLÁS