Kapcsolat a marihuána fogyasztása és a pszichózis között

2011. március 02., 11:50
LONDON. Holland kutatók megállapították, hogy a kannabisz használata csaknem megkétszerezi a későbbi pszichotikus tünetek előfordulásának kockázatát.
LONDON. A British Medical Journal (BMJ) című orvosi folyóiratban szerdán közzétett tanulmány újabb bizonyítékkal szolgál arra, hogy azok, akik fiatalon hosszabb időn át használnak marihuánát, később jóval gyakrabban élnek át pszichotikus epizódokat, hallucinációt, érzéki csalódást. A kannabisz a leggyakrabban használt drog a fiatalok körében, a kutatók azonban nem tudják, hogy a megállapított összefüggés a marihuána használata és a pszichózis magasabb kockázata között ok-okozati vagy arról van inkább szó, hogy a pszichózisra hajlamos emberek sűrűbben élnek a szerrel, tüneteik enyhítésére, öngyógyításra használják.
    A Maastrichti Egyetem munkatársai Jim van Os vezetésével tíz évig tartó követéses vizsgálatukba 1923 véletlenszerűen kiválasztott, 14 és 24 év közötti fiatalt vontak be. A vizsgálatot Németországban folytatták le, és kizárták belőle azokat, akik már korábban használtak kannabiszt, és azokat is, akiknél megelőzően már jelentkeztek pszichotikus tünetek. A tanulmány így csak az új kannabisz használókra és az újonnan felbukkant pszichózisokra vonatkozott.
    A kutatók megállapították, hogy az új kannabisz-használat csaknem megduplázta az újonnan megjelenő pszichotikus tünetek kockázatát még akkor is, ha minden más tényezővel - így az életkorral, nemmel, szociális helyzettel - korrigálták az eredményeket.
Forrás: MTI/Reuters
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS