HIRDETÉS

Kaotikusak az egészségügyi minisztérium intézkedései

hirek.sk 2018. január 12., 08:34
POZSONY. Az ellenzék szerint kaotikusak és a pácienseket összezavaróak az egészségügyi minisztérium intézkedései. A Szabadság és Szolidaritás és az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek szerint rendet kell teremteni az illetékek körül.

„Az emberek ugyanis nem tudják, hogy az orvosoknak mikor áll jogában a sürgősségi ügyeletnél 10 eurós illetéket követelni" – nyilatkozta csütörtökön Jana Cigániková, az ellenzéki Szabadság és Szolidaritás (SaS) képviselője. „Teljes mértékig megerősödik azon meglátásunk, miszerint a páciensek gyakorta nem rendelkeznek a kellő egészségügyi ismeretekkel, s ebből kifolyólag nem képesek megítélni, hogy mi az ami a sürgősségi ellátásnak minősül, s mi az ami nem" – mondta az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (O¼aNO) árnyékkormányának egészségügyi minisztere Marek Krajèí.

Az SaS és az O¼aNO ara szólították fel Tomáš Drucker egészségügyi minisztert, hogy határozza meg pontosan, mikor követelhet az orvos a sürgősségi ügyeleten illetéket és mikor nem. Cigániková szerint a törvényalkotásnak mindeközben tekintettel kellene lennie a várandós nőkre és a gyermekekre.

A szaktárca már jelezte, hogy ismételten megnyitja a sürgősségi ügyeleteken beszedhető illetékek kérdését. A héten megerősítette, hogy pontosítani kívánja a várandós nők és a gyermekek esetében alkalmazandó feltételeket, azaz, hogy mikor ne kérjék az ellátásukért az orvosok említett 10 eurós illetéket.

Az illetékek körüli vita egy várandós nő férjének a közösségi hálón tett panasza nyomán bontakozott ki. A nyitrai férfi szerint feleségének fájdalmai voltak és meg volt róla győződve, hogy szülési fájások törtek rá, ezért feleségét elvitte a szülészetre. Az orvosok közölték a nővel, hogy vaklármáról volt szó, majd 10 eurós illeték befizetését követelték, mondván a férfi a nőt a sürgősségi ügyeletre vitte be.

Drucker a Denník N napilapnak azt nyilatkozta, hogy az egész másként történt, amint azt a férj állította. A férfi változatától a Nyitrai egyetemi Kórház is elhatárolódott, amely továbbra is kitart a 10 eurós illeték jogossága mellett. A házaspár szerint ezzel szemben nekik van igazuk.

„A miniszter már megbízta csapatát, hogy a sürgősségi ügyeleteken tevékeny szakemberekkel együttműködve pontosítsa a gyermekek és a várandós nők esetében alkalmazandó feltételeket" – mondta a szaktárca szóvivője, Zuzana Eliášová, aki szerint jelenleg a két hónappal ezelőtt beüzemelt rendszer működésével kapcsolatos jelentés összeállításán dolgoznak, amelyet követően a minisztérium kész esetleges további fontolóra venni.

A 10 eurós illeték tavaly novemberben került bevezetésre a kórházak sürgősségi ügyeletein, ahol korábban 2 eurót kellett fizetni. Az új illeték bevezetésének célja eltántorítani az embereket az ügyelet indokolatlan felkeresésétől. Az illeték a halaszthatatlan egészségügyi ellátásra szorulókra nem vonatkozik. Így például a friss sérüléseket szenvedett személyekre, a két óránál hosszabb ellátásra, illetve a kórházi elhelyezésre szorulókra sem vonatkozik.

Cigániková meglátása szerint az illeték megemelése helyett a páciensek jelentőseb mértékű felvilágosítására lett volna szükség azt illetően, hogy mikor keressék fel a kórházi sürgősségi ügyeleteket és mikor az egyes rendelőintézetekét.

Forrás: TASR
0 HOZZÁSZÓLÁS