HIRDETÉS

Kaliòák nem szándékozik távozni tisztségéből

hirek.sk 2018. március 03., 17:19
POZSONY. Az, ami ebben a pillanatban fontos és amire koncentrálnunk kell, az Ján Kuciak újságíró és párja, Martina Kušnírová meggyilkolásának ügye. A többiről később hosszú napokon keresztül beszélhetünk – fejtette ki a közszolgálati rádió Szombati párbeszédek című műsorában Robert Kaliòák belügyminiszter arra a kérdésre válaszolva, hogy van-e még kompetenciája és legitimitása belügyminiszterségének.

„Tekintettel a gyilkosság időpontjára és a tett megállapításának idejére, az elkövető által élvezett három-négynapos előnyt kell behoznunk” – hangsúlyozta Robert Kaliòák. A belügyminiszter nem volt hajlandó azokkal a felvetésekkel foglalkozni, hogy milyen hatással lehet a pártatlan és alapos vizsgálatra a személye és az országos rendőrfőkapitány, Tibor Gašpar iránt táplált bizalmatlanság. „Az én feladatom, hogy ezt az ügyet kivizsgálják” – szögezte le. Kaliòák szerint az összes létező erőt szolgálatba állították. „Mintegy száz ember dolgozik rajta a rendőrség különféle szintjein, az akciók során néhány százan, maga a nyomozati irat már jelenleg is több mint ezer oldalas“ – közölte.

Vitapartnere, Milan Krajniak, a Család Vagyunk (Sme rodina) mozgalom alelnöke elmondta: meggyőződése, hogy a vizsgálati eredmény alapvető fontosságú lesz. „Szlovákia jövője szempontjából szörnyen fontos, hogy a bűnügyi szervek jelzését adják annak, hogy a megrendelő rendkívüli módon tévedett, amikor utasítást adott a gyilkosság végrehajtására. Ezen kivétel nélkül, mindnyájunknak együtt kell dolgoznunk, mert, ha nem tesszük, akkor bármilyen maffiózó lelőhet egy újságírót, rendőrt, bírót, mert azt gondolhatja majd, hogy megússza” – fogalmazott. Kiemelte, minden lehetséges forgatókönyvet számításba kell venni, minden nyomot meg kell vizsgálni. Krajniak szerint akképpen is fontos Ján Kuciak emléke előtt tisztelegni, hogy minden egyes ügy, amelyen dolgozott, ki legyen vizsgálva.

A kérdésre, hogy megbízik-e a rendőrség vezetésében és a belügyminiszterben, ami az ügy pártatlan kivizsgálását illeti, Krajniak azt válaszolta, hogy Jaromír Èižnár legfőbb ügyészben bízik. „Hiszem, nem engedi meg, hogy bárki is bármilyen nyomot a szőnyeg alá seperjen” – mondta. „Ugyancsak hiszem, hogy ha bárki ilyesmit kísérelne meg, akad elegendő ember, akik ezt meg kívánják majd akadályozni" – közölte annak meggyőződésével, hogy a rendőrök, az ügyészek és a politikusok között is akad elegendő ember, akik szilárd elhatározással rendelkeznek az ügy kivizsgálásában. „Nekik, mindnyájuknak szükségük van a támogatásunkra, és élvezik is azt“ – hangsúlyozta az ellenzéki honatya.

Kaliòák ismételten cáfolta, miszerint az olasz hatóságok mindazon calabriaiak csoportjára figyelmeztették volna a szlovák rendőrséget és az ügyészséget, akiket 2018. március 1-jén őrizetbe vettek. Megismételte Tibor Gašpar szavait, miszerint éppen ellenkezőleg, a szlovák rendőrség kérte ismételten az olasz felet arra, hogy tájékoztasson a csoport bizonyos tagjaival kapcsolatosan. „Másfél évet követően azt az információt kaptuk, hogy a most őrizetbe vett személyek egyikéről semmilyen információval nem rendelkeznek” – közölte. Hangsúlyozta, hogy a szlovák fél 2002 óta érdeklődik a csoport és tevékenysége iránt. „Amikor a rendőrfőkapitány ismertette az eredményeket, a médiában egyáltalán nem volt visszhangja” – hívta fel rá a figyelmet.

Krajniak megerősítette, hogy a rendőrség fellépett a csoporttal szemben. „Ugyanakkor el fog térni a véleményünk a rendőri fellépés mértékét illetően“ – mutatott rá azokra az értesülésekre, amelyek szerint az olaszok Kelet-Szlovákiában fenyegetéseket és csalásokat követtek el.

Žitòanská: már nem érdekelnek Kaliòák szavai

Lucia Žitòanská igazságügyi minisztert, a Most-Híd alelnökét már nem érdeklik Robert Kaliòák, a kormánykoalíciós partner Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) belügyminiszterének szavai. A tárcavezető ezt arra reagálva közölte, hogy a belügyminiszter nem hajlandó megválni tárcájától. A Most-Híd szerint ugyanis le kellene mondania.

„Engem személy szerint már nem érdekelnek Kaliòák miniszter úr szavai. A Most-Híd ismertette álláspontját, s ma össze is hívta országos tanácsát, amely március 12-én ülésezik majd. Addig, a jövő hét folyamán a párt járási szervezeteinek találkozóira kerül sor, hogy aztán az országos tanácson döntéseket hozhassunk” – mondta Žitòanská.

A Most-Híd Országos Tanácsa arról hivatott dönteni, hogy a párt koalícióban marad-e vagy sem. „Ez a kérdés is terítékre kerül" – erősítette meg Sólymos László környezetvédelmi miniszter, a párt alelnöke. Emlékeztetett, hogy pártja már állást foglalt. „Kijelentettük, hogy a Smernek foglalkoznia kellene a kérdéssel, de nem foglalkozik vele, ezért összehívjuk az országos tanácsot és ott határozunk, hogy hogyan tovább” – tette hozzá.

Forrás: TASR
0 HOZZÁSZÓLÁS