HIRDETÉS

Kaliòák nem mondott igazat? – A rendőrség már 5 évvel ezelőtt tudott Vadaláékról

hirek.sk 2018. március 06., 11:07
POZSONY. Már 2013-ban tájékoztatta az olasz maffiaellenes hatóság (DIA) a szlovák rendőrséget arról, hogy Antonino Vadala kapcsolatban áll a szervezett bűnözés legmagasabb rangú tagjaival. Ennek ellenére Trošková Fico tanácsadójává, Jasaò pedig az állam biztonsági tanácsának titkárává vált. Vagyis Robert Kaliòák nem mondott igazat, amikor azt állította, a szlovák hatóságok nem kaptak tájékoztatást az olasz féltől.

Robert Kaliòák belügyminiszter és Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány azt állítja, az olasz hatóságok nem nagyon működtek együtt a ´Ndrangheta ügyében. Kaliòák a Szlovák Rádió és Televízió (RTVS) vasárnapi 5 perc múlva 12 című vitaműsorában azt mondta, hogy a szlovák rendőrség már 2014 februárjában felkérte együttműködésre az olasz felet, ám választ csak 2015 októberében kapott. A belügyminiszter szerint válaszukban több személyről is írtak, például Antonino Vadaláról azt, hogy nyilvántartásukban nem szerepelnek adatok vele kapcsolatban.

Az Aktuality.sk portál szerint azonban Robert Kaliòák félrevezette a közvéleményt. Az olaszok ugyanis kommunikáltak, már öt évvel ezelőtt is több fontos információval szolgáltak Vadaláról a rendőrségünknek.

2013-ban részletes információk érkeztek Rómából Szlovákiába a Vadala-klánról. Azok között egy kulcsfontosságú információ, miszerint szülőföldjén, Calabriában rendszeresen találkozott a maffia magas rangú tagjaival. Ezt a Szlovákia római nagykövetsége és az olasz maffiaellenes hatóság (Direzione Investigativa Antimafia – DIA) közti levelezés is bizonyítja, amely az Aktuality.sk portál birtokában van.

Bár a szlovákiai szervek tudtak Vadala maffiakapcsolatairól, a vele üzleti kapcsolatban álló Viliam Jasaò (Smer-SD) sikeresen átesett a legmagasabb szintű biztonsági átvilágításon, s az állam biztonsági tanácsának titkárává válhatott. A Vadalával vállalkozó Mária Trošková pedig Robert Fico miniszterelnök tanácsadója lett.

A szlovák rendőrség tudott a Vadala-klánól

Az Olaszországba kihelyezett szlovák rendőrattasé 2013. március 18-án a maffiaellenes hatósághoz fordult azzal a kéréssel, hogy nyújtson neki információkat. A szlovák rendőrség akkoriban „uniós pénzek felhasználása kapcsán nyomozott, amelyekhez olasz polgároknak is közük volt“.

Az attasé 8 olyan férfi jegyzékét adta át, akiket a szlovák rendőrség azzal gyanúsított, hogy együttműködnek a ´Ndranghetával. Elsőként Antonino Vadalát említve, aki a meggyilkolt Ján Kuciak értesülései szerint szoros szálakkal kötődött a kormányhivatal bizonyos fontos embereihez. Az olaszok hozzávetőleg egy hónap múlva, április 16-án válaszoltak. A DIA rövid válaszában csak azt írta, hogy Vadalát Olaszországban a maffia segítéséért ítélték el.

Az olasz maffiaellenes harccal foglalkozó hatóság augusztusban megkapta a szlovák nagykövetség második kérvényét. Akkor a rendőrségünk már csak Vadaláról tájékozódott. A válaszból kiderült, hogy Vadala korábban átvert egy másik olasz vállalkozót, és több különféle cégekre íratott luxusautóval (Lamborghini, Porsche, BMW, Mercedes) rendelkezik. A szlovák rendőrség arról is értesült, hogy Vadala több mezőgazdasági szövetkezetet is megvásárolt, illetve vissza nem térítendő uniós hiteleket vett fel. Az attasé csatolta Vadala azon cégeinek jegyzékét is, amelyek uniós támogatásban részesültek.

„A szlovák rendőrség feltételezi, hogy Vadala Szlovákia területén egy klánt hozott létre, amelybe a következő emberek tartoznak...“ – áll a 2013-as évi szlovák kérvényben. Az attasé 12 olyan személy nevét említette meg, akik vélhetően a Vadala-klán tagjai.

Válasz Rómából

A DIA novemberben válaszolt. Három oldalas dokumentumban fejtette ki a bandatagok maffiakapcsolatait. Közülük többen már korábban is szembekerültek a törvénnyel, például ittasan vezetés, sikkasztás, kábítószer-kereskedelem vagy gyilkossági kísérlet miatt. Az anyagban részletesebben írnak Vadala múltjáról is. A DIA egyebeken kívül azt is feltünteti, hogy Vadala segített Domenico Ventura maffiavezér rejtegetésében, aki meggyilkolta egy másik klán tagját.

„A hivatalos dokumentumokból kiderült, hogy Antonino Vadala a Bova Marinában tett látogatásai során olyan gyanús személyekkel találkozott, akik a szervezett bűnözés legmagasabb rangú tagjainak számítanak, s elsősorban a Bova Marina-i Vadala–Talia és a calabriai Libri–Zindato klánhoz tartoznak“ – állítja a DIA.

Nem igaz tehát az az állítás, hogy az olaszok a szlovák hatóságokat nem tájékoztatták Vadaláról – hangsúlyozta az Aktuality.sk portál, amely ennek kapcsán kérdéseket intézett a belügyminisztérium sajtóosztályához, de válaszokat nem kapott.

A külügyminisztérium nem tudott minderről nyilatkozni, mert a római rendőrségi attasé leveleit a belügyi tárca archiválja.

Forrás: Aktuality.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS