HIRDETÉS

Kaliòák: nem érzek közvetlen felelősséget

hirek.sk 2018. március 06., 14:17
POZSONY. Robert Kaliòák belügyminiszter nem érez közvetlen felelősséget Ján Kuciak újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolása miatt, de rendkívüli felindultságot érez, nem tud megbékélni vele, olyan ügy ez, amelyet nehéz feldolgozni. Ezt kedden nyilatkozta arra a kérdésre válaszolva, nem készül-e lemondani tisztségéről.

Arra a kérdésre, nem akar-e politikai gesztust tenni, mint például Marek Maïariè kulturális miniszter tette, azt válaszolta, hogy ez nem verseny. „Bennünket egy dolog érdekel, az, hogy a kettős gyilkosságot sikerüljön kivizsgálni, minden más dolog a második helyen van” – hangsúlyozta Robert Kaliòák.

Mint mondta, a nyomozás nem függ közvetlenül az ő személyétől. „Azonban szeretném azt érezni, hogy mindent megtettünk azért, hogy kivizsgálják az ügyet” – magyarázta.

A belügyminiszter hangsúlyozta, hogy nem ragaszkodik székéhez. Azt azonban nem volt hajlandó elárulni, fontolgatja-e a távozást. Az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) döntéséről elsőként koalíciós partnerét, a Most-Hidat szeretné tájékoztatni, a párt ugyanis lemondásra szólította fel Kaliòákot.

Kaliòák: az olaszok a kérdéseinkre válaszoltak, nem tudok a kezdeményezésükről

A rendőrség történetének legnagyobb nyomozócsoportja dolgozik Ján Kuciak újságíró és Martina Kušnírová meggyilkolásának ügyén – mondta Robert Kaliòák a parlament védelmi és biztonsági bizottságának ülésén. Egyúttal közölte, eddig több mint 100 tanút hallgattak ki.

Kaliòák tömören tájékoztatta a honatyákat, rámutatva az információs embargóra, amelyet az esettel kapcsolatban Jaromír Èižnár legfőbb ügyész adott ki. Az Aktuality.sk információival kapcsolatban, miszerint az olasz maffiaellenes hatóság (DIA) már 2013-ban tájékoztatta a szlovák rendőrséget arról, hogy Antonino Vadala kapcsolatban áll a szervezett bűnözés legmagasabb rangú tagjaival, Kaliòák elmondta, egyelőre az adott kommunikáció archívumát vizsgálják. A belügyminiszter elmondása szerint nem tud arról, hogy Olaszország saját kezdeményezésből tájékoztatta volna Szlovákiát, és azt állítja, csak a szlovák fél kérdéseire reagált.

„Én azt az információt kaptam a rendőrségtől, hogy valamikor 2014 elején információt kért, amit háromszori sürgetés, illetve másfél év után kaptunk meg. Egyetlen mondta volt benne Vadaláról. Még 2013-ban kaptunk egy olyan választ, amelyben leírták, Vadalát a reptéren letartóztatták és átadták az olasz szerveknek. Ez volt az olasz fél teljes válasza, a nyilvántartásokban vizsgálják a további dolgokat” – tájékoztatott a miniszter. Kaliòák tehát megállapította, hogy a szlovák fél az olaszoktól csak a kérdéseire kapott választ.

¼ubomír Galko (SaS), a bizottság tagja azt akarta megtudni a minisztertől, a rendőrség miért csak 11 nap után szólította fel az embereket arra, hogy adják le a nagymácsédi kamerák február 21-i felvételeit a tett helyszínének környékéről. „Ez rendben van, mivel 11 nap után jutottak bizonyos információhoz, amely az adott időtartamra irányította a figyelmüket. Erről az információról korábban nem kellett tudniuk. A holttesteket vasárnap találták meg, a gyilkosság 2-5 nappal korábban történt. Ezek az adatok óráit és sok megabyte adatot jelentenek, amelyeken a rendőrségnek át kell rágnia magát. Semmi más nincs e mögött” – biztosított a tárcavezető.

Azzal kapcsolatban, hogy a tett helyszínén a holttestek megtalálása után néhány órával megjelent Róbert Krajmer, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) korrupcióellenes egységének vezetője, a miniszter megjegyezte, hogy jelenlétére ott szükség volt. Tibor Gašpar országos rendőr-főkapitányhoz hasonlóan Kaliòák is kizárta, hogy Kuciakot a gyilkosság előtt lehallgatták volna.

Kaliòák elutasította Galko felszólítását, hogy tegye közzé a vizsgálócsoport vezetőjének és a felügyelő ügyésznek a nevét. Mint mondta, nem akarja, hogy az ellenzék konkrét személyeket támadjon.

A Szabadság és Szolidaritás képviselői és a belügyminiszter között szóváltásra került sor, mikor a tárcavezető azt mondta, hogy az SaS 2010-ben az áfa-visszatérítések során Vadaláéknak tízmillió eurót adott. A liberálisok ezt elutasították, és tudni akarták, honnan vannak a belügyminiszternek az adótitkok által védett információi. Kaliòák ezt nem mondta meg, a honatyáknak pedig azt üzente, ha azt gondolják, hogy hazudik, pereljék be. „Lehet, hogy Trošková asszony járt közülük valakivel, de önök finanszírozták őket. A koalíció tagjaként nem léptek fel ellene” – mondta a miniszter. Ezt követően Galko felszólította őt, hogy mondjon le tisztségéről.

Arra a kérdésre, miért nem esett át biztonsági átvilágításon Mária Trošková, Robert Fico miniszterelnök tanácsadója, a belügyminiszter azt mondta, hogy ezen a poszton a törvény nem kéri az átvilágítást. „Õ csak egy titkárnő volt” – jegyezte meg Kaliòák.

Anton Hrnko (SNS), a bizottság elnöke úgy véli, hogy Szlovákiában sok vizsgálótiszt, nyomozó van, és mindegyik tudja, milyen irányban kell haladnia a vizsgálatnak. „Ez nem a helyes út. A rendőröknek helyet kell csinálni, hogy zavartalanul tudjanak dolgozni. Ezért felszólítom a társadalmat, hogy hagyja a nyomozókat, hadd végezzék a munkájukat. Nekem eddig a legkisebb okom nincs arra, hogy ne higgyek nekik” – tette hozzá.

Forrás: TASR
0 HOZZÁSZÓLÁS